Kronprinsparet tar över Märtha Louises beskyddarskap

Publicerad 2023-03-21

Prinsessan Märtha Louises förhållande med shamanen Durek Verret har let till att hon blir av med sitt beskyddarskap, som istället tas över av kronprinsparet.

Hon fick behålla sin prinsesstitel , men blev av med sitt beskyddarskap.

Flera organisationer ville inte ens ha prinsessan Märtha Louise som kunglig beskyddare efter Durek Verrets många påhitt.

Nu tar kronprinsparet Haakon och Mette-Marit över istället.

Prinsessan Märtha Louises förhållande med den kontroversielle shamanen Durek Werrett har gång på gång skapat kalabalik i Norge.

Han har påstått att leukemi beror på dålig balans i blodet, att andar kan ge människor könssjukdomar och - nu senast – handlade det om en medaljong, som shaman Durek hävdade hjälpte honom att bli frisk från covid - en medaljong han själv säljer på sin hemsida för 2 000 kronor.

Det ledde i höstas till att två av de organisationer som prinsessan Märtha Louise var beskyddare för, Epilepsiförbundet och Föreningen för muskelsjuka, valde att avsluta sitt samarbete med henne.

– Prinsessan har alltid tagit sitt ansvar som beskyddare på allvar och visat ett genuint intresse för det vi jobbar med, men fler och fler medlemmar reagerar på Durek Verrets spekulativa utspel om sin egen form av alternativ medicin och förmågor som shaman, sa Patricia Melsom, ordförande i föreningen för muskelsjuka i ett uttalande då.

Satte ned foten

Och i november i fjol satte norske kung Harald ned foten – nu fick det vara nog med tokigheter.

I och med prinsessan Märtha Louises och Durek Verrets förlovning förra sommaren kom den amerikanska shamanen ett steg närmare kungahuset och situationen blev akut.

Kung Harald gav klara besked om vad som hädanefter skulle gälla:

Prinsessan Märtha Louise får inte längre representera det norska kungahuset - och hon fick avsäga sig sitt kungliga beskyddarskap för de organisationer hon haft under sina vingar.

Nu är det klart att kronprinsparet istället övertar Märtha Louises beskyddarskap, skriver norska VG.

Kronprins Haakon övertar Hörselskadades landsförbund, Norges dövförbund och Ridderrennet, ett skidlopp för funktionshindrade.

Kronprinsessan Mette-Marit tar över norska Reumatikerförbundet och Vivil-lekene, ett idrottsarrangemang för funktionsnedsatta.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit