Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

TT

Publicerad 2024-02-26

P-A Åhlén från Jägareförbundet visar upp en bild av en stenmård som en åtelkamera tagit i Bromölla. När fällorna är osäkrade sitter man på pass och bevakar dem. Jägareförbundet har på uppdrag av Naturvårdsverket bekämpat stenmård, som är en invasiv art. Arkivbild.

Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.

I Sverige gjordes det första bekräftade fyndet av stenmård i Bromölla 2018. Här har den etablerat sig och hittills har 27 villaägare i Bromölla fått sina vindar förstörda av stenmårdar som flyttat in. Stenmårdar har även bitit sönder kablar och inredning i två bilar. Enstaka fynd av arten har också gjorts i närliggande städer.

Försöket att stoppa stenmårdens framfart inleddes med en heltidsanställd jägare, finansierad av Naturvårdsverket. Förra året anställdes ytterligare en jägare och drygt 200 kameror sattes upp för att följa artens utbredning.

– Vi är på god väg att plocka bort arten till en liten kostnad. Tar vi bort detta är det miljardkostnader vi pratar om i skador på människors hälsa och ekonomi. Så vi hoppas hitta en lösning i närtid, säger P-A Åhlén, projektledare för invasiva arter på Svenska Jägareförbundet till tidningen.

Följ ämnen i artikeln