Polisen: Misstänkt mordvapen beslagtaget

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisens kriminaltekniker i arbete innanför avspärrningen i Malmö där en kvinna i 30-årsåldern sköts till döds på måndagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisens kriminaltekniker i arbete innanför avspärrningen i Malmö där en kvinna i 30-årsåldern sköts till döds på måndagen. Arkivbild.

En man sitter anhållen misstänkt för dödsskjutningen av en kvinna i 30-årsåldern i Malmö. Utredningen är fortfarande i sin linda, men polisen meddelar att man beslagtagit vad man tror vara mordvapnet.

– Vi är väldigt tacksamma om fler hör av sig, säger polisområdeschefen Mattias Sigfridsson.

Polisen beskriver gripandet av mannen som lugnt. Han misstänks för medhjälp till mord.

– Vari brottsmisstankarna består kan jag inte gå in närmare på, säger åklagaren Anna Palmqvist på en presskonferens.

Flera beslag har gjorts sedan skjutningen, bland annat ett misstänkt mordvapen. Brottsmisstanken tyder enligt åklagaren på ytterligare gärningsmän.

– Vi utreder händelsen brett tillsammans med chefsåklagaren. Det kommer att ta tid för oss att kunna ge en bild av skeendet eller några besked, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

"Jag blev så rörd"

Bland de boende i området har händelsen spritt oro och rädsla.

Berndt Carpenton ställer ned ett ljus som det står kram på utanför gatuköket på Sergels väg i Malmö där kvinnan i 30-årsåldern sköts till döds under måndagen. Enligt vittnen hade hon ett barn i famnen.

– Jag blev så rörd, missmodig och tagen när jag hörde vad som hänt. Jag tänkte på det lilla barnet som ska få växa upp utan sin mamma, säger Berndt Carpenton, som har bott i Ribersborgsområdet i 26 år.

Cyklade förbi

Jonas Christofferssons 13-årige bonusson stod och pumpade sin cykel runt hörnet när han hörde skotten avlossas. Egentligen skulle han ha varit i skolan, men han hade varit hemma för att lämna sin gymnastikväska.

– Han cyklade sedan åt andra hållet, för han blev rädd. Men så skulle han möta en kompis och cyklade förbi här på Sergels väg och då ser han kvinnan ligga på marken, säger Jonas Christoffersson till TT.

När pojken kommit tillbaka till skolan pratade han med lärare om vad han hade upplevt och kuratorn kopplades in.

– Han var ju verkligen skakad i går. Vi har snackat mycket om det och tog det lugnt hela dagen, säger Jonas Christoffersson.

Senast klockan 12 på torsdag ska åklagare fatta beslut om den misstänkte ska begäras häktad eller inte.

"Ofattbart grymt"

Statsminister Stefan Löfven (S) har i en kommentar till TT kallat dådet "en ofattbart grym handling". Justitieminister Morgan Johansson (S) har på Twitter kallat gärningsmännen "fega och avskyvärda odjur".

– Det är väldigt ovanligt att kvinnor skjuts till döds, sade kriminologen Mikael Rying till TT på måndagen.

Klockan 10.15 håller polisen en presskonferens.

Publicerad: