WHO:s nya besked: Alla bör bära munskydd

Publicerad 2020-06-05

WHO ändrar sig om munskydd. Nu rekommenderar Världshälsoorganisationen allmänheten att använda skydd på platser där social distansering är svår.

Det meddelade organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i en pressbriefing i dag.

– Utifrån nya studier rekommenderar vi allmänheten att använda munskydd där det är hög smittorisk och dåliga möjligheter till social distansering.

Världshälsoorganisationen menar att dagens rekommendationer är en uppdatering av vad de hela tiden sagt om munskydd:

– Jag kan inte säga det tillräckligt tydligt: skyddsmasker kommer inte enskilt att skydda dig från covid-19. Det är ingen ersättning mot social distansering, handhygien och andra åtgärder, säger Tedros Adhanom Ghebreyesu på pressbriefingen.

– Skydden ska bara användas som del av en mer omfattande strategi mot covid-19.

WHO uppmanar regeringar världen över att uppmana sin befolkning till att använda munskydd i slutna miljöer och där det inte går att hålla avstånd till andra.

En man bär munskydd i Stockholms tunnelbana

Alla i vården ska bära dem

Generaldirektören trycker även på att alla som arbetar i vården, inte bara de i direkt kontakt med covid-19-patienter bör skydda sig.

– Det betyder till exempel att när en läkare går ronden på en hjärtavdelning utan bekräftade fall av covid-19 ska de fortfarande bära mask, säger han.

Ytterligare två ändringar i världshälsoorganisationens rekommendationer nämns:

Personer över 60 år och de i andra riskgrupper bör bära masker godkända för användning inom vården när de rör sig på platser med mycket folk.

Alla andra rekommenderas att använda enklare skyddsmasker när de inte kan hålla social distansering, som i kollektivtrafiken eller i butiker.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO.

Så ska munskydden se ut

Organisationen har också uppdaterat sina råd om hur munskydden bör vara utformade.

Nya forskningsrön som WHO utgår i från pekar på att de bör bestå utav tre lager olika material:

Bomull, närmast ansiktet följt av ett lager polypropen, en slags plast och ett lager vätskeresistent material längst ut.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar nu WHO:s nya besked om munskydd till TT. Han anser att organisationen är väldigt försiktig i sina uttalanden.

– Munskydd ska kunna passa in i en bredare strategi och det gör den inte i Sverige. I Sverige ska man vara hemma om man är sjuk, säger han.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen