Region Uppsala förbereder sig för coronaviruset

Uppdaterad 2020-02-05 | Publicerad 2020-02-04

I fredags fick Sverige sitt första bekräftade fall av coronaviruset, en 20-årig kvinna i Jönköping hålls fortfarande isolerad.

På Region Uppsala följer man utvecklingen noga, och efter beskedet om den smittade kvinnan har man valt att gå ut med extra information till sina medarbetare.

En kvinna i 20-års åldern boendes i Jönköping, som nyligen hade besökt Wuhanområdet i Kina, blev första svensk att testas positivt för coronaviruset.

På måndagen upptäcktes ytterligare ett misstänkt fall på svensk mark, den här gången i Blekinge, men först på onsdagen väntas svar på proverna i det fallet.

Misstänker du smitta – stanna hemma

Totalt har ett 50-tal personer hittills testat för coronaviruset i Sverige, även inom Region Uppsala, men ännu finns inget bekräftat fall av det omtalade viruset.

– Vi följer läget och står i kontakt med Folkhälsomyndigheten. Om det skulle dyka upp ett misstänkt fall här har vi rutiner för hur det ska hanteras för att minska risken för att smittan sprids vidare, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala som uppmuntrar oroliga att ringa vid misstänkt smitta.

– Det beror så klart lite på läget i sig, och hur man mår för stunden. Men är man hemma och börjar känna sig krasslig, och vet om att man har varit i ett område där smittan finns, så är det bästa att stanna hemma och ringa 1177 för att därifrån få hjälp att ta sig vidare.

Regionen gick ut med extra information

Efter fredagens besked om att Sverige har fått sitt första bekräftade fall valde Region Uppsala att gå ut med detaljerad information till sina medarbetare och en nulägesanalys som uppdateras kontinuerligt.

– Med anledning av den oro som finns är det viktigt att det finns saklig information, och att den är lättillgänglig. Vår lägesbedömning är att det fortfarande finns personer som kommit tillbaka, eller är på väg tillbaka, från dessa områden och som kan komma att få symptom längre fram.

Hur smittsam är detta virus?
– Det är faktiskt inte så speciellt smittsamt. Om det sitter en person på en buss med smittan, och du kliver på en bit bakom, så blir du inte automatiskt smittad. Det är en så kallad droppsmitta, och det kräver i princip en kontakt med den smittade, eller att någon hostar på dig, säger John Nöjd som också ser positivt på den stora bevakningen i media.

– Det som är positivt med allt detta fokus på coronaviruset är att alla blir väldigt uppmärksamma. Om man ser på det förra utbrottet med Sars så hann det gå väldigt lång tid och många som blev sjuka innan man förstod vad det handlade om. Om någon vet med sig att man har varit i något av de drabbade områdena den senaste tiden, och börjar få symptom, så hör man förmodligen av sig.

Följ ämnen i artikeln