Sverige

Svenska matjättar stoppar kokosmjölk från Thailand efter kritiken

Apor tvingas plocka kokosnötter – förslavas i industrin

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Apor vanvårdas och utnyttjas för att plocka kokosnötter i Thailand, enligt djurrättsorganisationen Peta.

Flera svenska matjättar säljer kokosmjölk från de utpekade leverantörerna.

– Vi tog bort den omgående, säger Lotta Olofsson på Mathem.

Apor i Thailand utsätts för vanvård och tas från sina hem för att utnyttjas i kokosnötsindustrin, enligt en granskning från djurrättsorganisationen Peta som besökt åtta gårdar.

Aporna tvingas plocka upp emot 1 000 kokosnötter om dagen och kedjas fast under långa perioder. Enligt Peta används kokosnötterna i produkter från bland annat kokosmjölkproducenterna Aroy-D och Chaokoh.

Flera svenska matjättar säljer kokosmjölk från någon av de utpekade producenterna. Mathem väljer nu att slopa kokosmjölk från Aroy-D från nätbutiken.

– Vi hade en produkt och när vi fick kännedom om det här tog vi bort den omgående. Det här är oroväckande rapporter och inget vi vill stötta. Alla produkter vi säljer ska vara schysst producerade, säger Lotta Olofsson, kommunikationsansvarig på Mathem.

Ni säljer fortfarande andra produkter från samma producent. Kommer ni även ta bort dessa?

– Det kan jag inte svara på nu. Vi söker vår leverantör och måste ha en diskussion med den, säger Lotta Olofsson.

Apor som arbetat på ett flak fyllt med kokosnötter.

Stoppar inköp

Axfood, som äger Willys och Hemköp, säljer kokosmjölk från både Aroy-D och Chaokoh men har nu valt att stoppa inköpen.

”Vi har kontaktat de aktuella leverantörerna för att undersöka och säkerställa att apor inte används inom produktionen. Till dess att vi vet att allt går till på det sätt vi vill så har vi valt att stoppa inköpen av de aktuella produkterna. Är det så att det framkommer något i den här processen som kräver ytterligare åtgärder så kommer vi att vidta det.” skriver Magnus Törnblom, presschef på Axfood i ett mejl till Aftonbladet.

Ert egna märke Garant säljer kokosmjölk med ursprung från Thailand. Har ni undersökt om den kokosmjölken kommer från de aktuella gårdarna?

”Våra egna produkter kommer från leverantörer där vi löpande har kontroller och sociala revisioner kring att apor inte använts. Vi har fått försäkringar också från de nu utpekade leverantörerna, men det är som sagt en fråga vi nu utreder närmare för att säkerställa att så är fallet”, skriver Magnus Törnblom.

ICA kan inte garantera att de kritiserade produkterna inte säljs.

Ica: Kan inte garantera att vi inte säljer produkterna

Enligt Ica köper man centralt inte in några produkter från något av märkena.

”ICA-handlarna är fria handlare som själva beslutar om vilka produkter de köper in. Därför kan vi inte garantera att produkterna inte finns i någon av våra butiker i landet”, skriver Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Ica, i ett mejl till Aftonbladet.

Men er egna kokosmjölk kommer från Thailand. Kommer den från någon av de kritiserade gårdarna?

”Våra leverantörer i Thailand garanterar att de inte köper kokos från någon gård där apor används för att plocka kokosnötter”, skriver Gabriella Ohlzon.

Coop uppger att de inte säljer kokosmjölk med ursprung från Thailand. City gross däremot säljer kokosmjölk från ett av de utpekade märkena. Dess ägare Bergendahl food har ännu inte tagit bort produkten ur sitt sortiment.

”För Bergendahls är det mycket viktigt med god djuromsorg och det är oerhört allvarligt när djur far illa. Vi har kontaktat leverantören och inväntar mer information för att kunna ta beslut om nästa steg”, skriver kommunikationsdirektör Sara Andersson i ett mejl till Aftonbladet.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kokosprodukter plockas från butikerna – för apornas skull

Larm om förslavade apor – kokosmjölk stoppas

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige

Thailand

Peta

Bergendahls

Ica

Coop

Willys