Malmö stads upploppsnota: Minst 950 000 kronor

Uppdaterad 2020-09-10 | Publicerad 2020-09-09

Per-Erik Ebbeståhl

De upplopp som följde i Malmö efter manifestationen mot islam på Stortorget kommer att stå kommunen dyrt i reparationskostnader.

Minst 950 000 kronor, närmare bestämt.

Men även tillitet tog skada.

– Förtroendekostnaden är väl så viktig, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg i Malmö stad.

På fredag har det gått nästan två veckor sedan de manifestationer som hölls mot islam i Malmö där flera personer i efterhand misstänks för hets mot folkgrupp. Dessa ledde till stora protester i Rosengård där ett antal individer även orsakade stor fysisk skadegörelse på polisfordon, busskurer och trafikljus.

I efterhand har Malmö stad och polisen jobbat med att kartlägga den skadegörelse som gjort och den största fysiska skadegörelsen är reparerad.

Enligt Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Malmö stad, har kommunen hittills kommit fram till att kostnaderna i gatumiljön efter upploppen uppgår till 950 000 kronor. Detta gäller enbart kostnader för Malmö stad vad gäller skadegörelse på kommunal egendom, och då har inte alla personalkostnader räknats in än. Sen tillkommer kostnader för polisen, räddningstjänst och bussbolag som inte än är sammanställda.

”Hur ser man på Malmö i omvärlden?”

Men Per-Erik Ebbeståhl belyser också att det inte bara är den fysiska skadegörelsen som orsakar efterdyningar.

– En sak är de ekonomiska kostnaderna, sen är en annan del förtroendekostnader som man kan fundera på, hur ser man på Malmö i omvärlden när sånt här händer, och det kan man inte sätta kronor och ören på men den kostnaden är väl så viktig, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Polis gick in för att skingra demonstranter som hade samlats på Amiralsgatan, fredagen den 28 augusti.

Han berättar att arbetet kring att förebygga liknande situationer pågår sedan länge i Malmö.

– Vi har ju en pågående samverkan med polisen och civilsamhället i olika former, både kopplat till specifik geografi men även speciella frågeställningar, men även med religiösa församlingar, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Även specifikt innan fredagen hade man förberett och hållit en dialog tillsammans med polis, boende i områden samt med muslimska församlingar i staden.

– Det är ett arbete som vi bedriver kontinuerligt, så det har egentligen bara fortsatt nu efteråt också, och vi delar en bild av vad som hänt. 

Demonstrant med bengal under protesterna.

Vad var känslan efter det som skedde?

– Som för alla, det har gått väldigt många år där vi inte haft den här typen av yttringar i Malmö och vi trodde väl att vi hade kommit lite längre så att vi skulle kunna hantera den här typen av yttringar, att vi inte skulle hamna där vi gjorde, säger Per-Erik Ebbeståhl.

– Det är tråkigt och ledsamt när man ser den fysiska förstörelsen som var i de här områdena.

Samtidigt vill Per-Erik Ebbeståhl belysa att boende i området hjälpte till att stoppa en eskalering av protester på lördagen, dagen efter de stora upploppen.

– En positiv signal är att de boende i de här områdena tydligt stod upp och i princip stoppade de händelser som var på gång att eskalera under lördagkvällen, det var något vi inte riktigt hade sett tidigare, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Personal från Malmö Stad röjer upp krossat glas från en av ett 15-tal krossade busskurer på Rosengård i Malmö lördagen efter protesterna. 

Vad gäller vilka som var en del av händelserna menar att flera i stor del är kända av polisen sedan innan.

– De som anhölls för hets mot folkgrupp är ju känt, de vet man ju, det är Paludans anhängare som inte stoppades vid bron.

– Sen de som anhölls för våldsamt upplopp under första kvällen grundläggande mest unga män, det är stora gemensamma nämnaren. Sen vet vi att det är personer som deltagit som också är kända av polisen för annan verksamhet om jag uttrycker det så, som varit aktiva under den kvällen. I vilken omfattning det är de som är anhållna vet jag inte, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Bland de som misstänks för våldsamt upplopp finns även en 16-årig flicka och en kvinna i 60-årsåldern.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln