Linde: Läget katastrofalt i Syrien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Syriska regimstyrkor i byn Tallet Shweihna i provinsen Aleppo. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån Sana.
Foto: Sana/AP/TT
Syriska regimstyrkor i byn Tallet Shweihna i provinsen Aleppo. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån Sana.

NYHETER

Regimstyrkorna i Syrien säger sig ha tagit full kontroll över flera mindre orter i de nordvästra delarna av provinsen Aleppo – och hotar att fortsätta sin offensiv med full kraft.

Över 40 000 människor har flytt konfliktområdena bara de senaste fyra dygnen, enligt FN.

– Det är fullständigt katastrofalt, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Hon tog upp läget i Idlib- och Aleppoprovinsen vid måndagens EU-möte i Bryssel. Offensiven har sedan i december tvingat omkring 875 000 civila på flykt mot den turkiska gränsen. Den har också skärpt spänningarna mellan Turkiet och Ryssland, som stödjer motsatta sidor i konflikten.

– Man bombar sjukhus. Det är en humanitär katastrof utan dess like. Då måste EU gå in väldigt tydligt och sätta press på Damaskusregimen och säga till både dem och andra aktörer att sluta bomba och ge humanitärt tillträde, säger utrikesministern i Bryssel och tillägger:

– Det var också väldigt bra att vi i dag utökade sanktionerna mot personer som står regimen i Syrien för att visa hur allvarligt EU ser på den här frågan.

"Fasaväckande"

FN:s humanitära chef Mark Lowcock säger att situationen i nordvästra Syrien, där det är minusgrader på flera håll, "har nått en ny fasaväckande nivå". Människor på flykt tvingas sova utomhus eftersom flyktingläger i området är fulla och inte kan ta emot fler.

"Spädbarn och små barn dör på grund av kylan", skriver han i ett uttalande som citeras av nyhetsbyrån AFP.

Regimens senaste framryckningar kommer sedan president Bashar al-Assads soldater nyligen tog tillbaka kontrollen över den viktiga motorvägen M5 som binder samman storstaden Aleppo med Syriens huvudstad Damaskus.

Regimstyrkorna, som har stöd av ryskt stridsflyg, har sedan början av året trappat upp sin offensiv för att återta även de mer glesbefolkade områdena i Aleppo samt de delar av grannprovinsen Idlib som fortfarande hålls av jihadistgrupper och andra rebeller.

Samtal i Moskva

Företrädare för länderna påbörjade nya samtal i Moskva under måndagen efter upprepade krav från Ankara om att al-Assads styrkor hejdar sin offensiv och går med på ett eldupphör.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att fortsatta rebellattacker mot ryska baser och regimstyrkornas positioner inte kan lämnas obesvarade, men tonar samtidigt ned spänningarna.

– Soldater från Ryssland och Turkiet på marken i Syrien, i Idlib, håller ständig kontakt med varandra, och bevakar förändringar i förutsättningarna. De har full förståelse för varandra, säger Lavrov enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trump kritiserar Ryssland

Regimstyrkorna meddelar samtidigt att de ämnar fortsätta sina framryckningar för att "rensa bort de rester som återstår av terrororganisationer" i landet.

I ett telefonsamtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i helgen uttryckte USA:s president Donald Trump oro över de fortsatta striderna i Syrien, uppger Vita huset. Trump framförde även att han anser att Ryssland bör dra tillbaka sitt stöd till den syriska regimens "grymheter".

Turkiet har hotat med att gå till angrepp mot de syriska regeringsstyrkorna om de inte drar sig tillbaka från de senast återtagna områdena.

Publicerad:

LÄS VIDARE