Fler behöver testa sig för livmoderhalscancer

TT

Publicerad 2020-10-09

Drygt 43 procent av de kvinnor i Stockholm som 2018 kallades till screening för livmoderhalscancer hade ett år senare ännu inte hörsammat kallelsen. Genrebild.

100 000 kvinnor i Region Stockholm kallades 2018 till screening för livmoderhalscancer. Efter ett år hade nästan 45 000 fortfarande inte kommit för provtagning, visar en granskning som Cancerfonden har gjort.

"Det handlar om att rädda liv. Regionen måste öka sina ansträngningar för att få kvinnor att komma på sin screening", säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor under 50 år och orsakas nästan alltid av viruset humant papillomvirus (HPV). Årligen dör 150 kvinnor i Sverige av sjukdomen och en tidig diagnos är avgörande för att rädda liv.

Men det är en cancerform som går att utrota, då det finns ett effektivt vaccin. Detta kräver dock att så många som möjligt går på den gynekologiska cellprovtagningen, även redan vaccinerade.

"Mycket har gjorts, men det behövs mer åtgärder för att öka deltagandet och varje region behöver prioritera riktade insatser utifrån de lokala behoven", säger Ulrika Årehed Kågström.

Följ ämnen i artikeln