Ny lag ska skydda visselblåsare

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-05-20

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Regeringen föreslår en ny lag som ska stärka skyddet för visselblåsare.

– Vi tjänar ingenting på att ha tysta arbetsplatser, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Arbetstagare ska inte behöva vara rädda för att hamna i frysboxen om man slår larm om missförhållanden, säger Nordmark.

Propositionen bygger på ett EU-direktiv som beslutades 2019. Den nya lagen kommer att ersätta den nuvarande visselblåsarlagen i Sverige.

Dagens meddelarskydd i grundlagen gäller anställda i offentlig verksamhet och privat verksamhet inom skola, vård och omsorg som är offentligt finansierad. Det innebär att arbetsgivaren inte får efterforska vem som lämnat uppgifter eller straffa den som vänt sig till media.

All verksamhet

Meddelarskyddet gäller däremot inte i statliga bolag eller privat verksamhet i övrigt. Den nya visselblåsarlagen ska ge skydd för anställda i all privat och offentlig verksamhet och omfatta fler än i dagens lag. Utöver anställda ska bland andra även arbetssökande, egenföretagare, volontärer och personer som ingår i ledningsorgan omfattas.

Enligt Nordmark så påverkas inte meddelarskyddet, som gör att visselblåsare som vänder sig till media för att offentliggöra missförhållande skyddas.

– Vi lyckades säkerställa att meddelarskyddet inte påverkas, säger Nordmark.

Lagförslaget innebär att arbetsplatser med mer än 50 anställda ska upprätta interna kanaler för visselblåsare så att de kan slå larm på ett säkert sätt. Uppgiftslämnarens identitet ska skyddas av regler om tystnadsplikt och sekretess.

Externa kanaler

Det ska även bli möjligt att visselblåsa genom externa kanaler till behöriga myndigheter. Externa visselblåsarfunktioner hos myndigheter ska utses av regeringen.

Eva Nordmark (S) vände sig på presskonferensen direkt till personer som slår larm om missförhållanden:

– Du som slår larm för att skydda liv och hälsa eller för att uppmärksamma allvarliga problem tar ett stort samhällsansvar.

Om personen utsätts för hot eller repressalier så bryter arbetsgivaren mot lagen, säger hon.

Lagen föreslås träda i kraft den 17 december 2021.

ANNONS