Martin köpte ägg på Hemköp − fick två kycklingar

Uppdaterad 2021-03-08 | Publicerad 2021-03-07

Under pandemin fick Martin Koc tillfälle att leva ut sin dröm – att föda kycklingar från vanliga ägg.

Efter tre veckor såg Johnny och Konny dagens ljus.

– Det var ett sjukt adrenalinpåslag. Det måste vara likvärdig känsla med när frugan säger att vattnet har gått, säger Martin Koc.

För 15 år sedan läste Martin Koc, 30, en artikel som han aldrig riktigt kunde släppa och en idé började ruva i bakhuvudet. Nu när han jobbar hemifrån och har mer tid över var det dags för idén att bokstavligen kläckas.

Han beställde en äggkläckningsmaskin, köpte ett paket med åtta ägg från Hemköp och placerade alla äggen i maskinen. Tre veckor senare kläcktes två ägg. Sedan i går har Martin Koc två små gula kycklingar som bor i en låda i köket.

– Jag tycker det är så jävla häftigt, säger Martin Koc.

”Vad har jag gjort?”

När äggen väl kläcktes var Martin Koc inte beredd överhuvudtaget. Han trodde det var skrivaren som levde om och när han väl drog ut sladden såg han att det är en levande kyckling i äggkläckningsmaskinen.

– Jag fick panik, vad gör jag nu? Jag hade ingen låda och ingen mat, så jag sprang ned på affären och panikhandlade, säger Martin Koc.

Tre timmar senare hörde han samma konstiga ljud igen. Han såg att ett ägg till rörde på sig och var på väg att kläckas.

– Jag var stressad redan som det var. Vad fan har jag gjort?! Jag kommer ju till slut ha en hel farm med kycklingar.

Det hela slutade med två kycklingar som fick namnen Johnny och Konny. Många har hört av sig till Martin Koc och är villiga att ta emot kycklingarna.

Just nu tycker han att det fungerar att ha dem i lägenheten men han funderar på vad som händer när kycklingar blir fullvuxna.

– Om det är två tuppar då har jag ett problem! Tuppar gillar ju inte andra tuppar, det blir ju mexikansk tuppfäktning här hemma, säger Martin Koc.

Hemköp: ”Roligt att det gått bra”

Aftonbladet har ställt frågor om kycklingarna till Hemköp, som svarar i ett mejl:

”Att det här kan hända är ovanligt men helt normalt. Vi på Hemköp säljer endast ägg från frigående höns och bland hönsen går alltid några tuppar. Ett fåtal ägg blir befruktade och att lyckas få fram kycklingar av dessa är svårt, roligt att höra att det gått bra”, skriver Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp.

”Att äta ägg som är befruktade märks inte på smak eller utseende och det är självklart helt ofarligt”, avslutar hon.

Sexpack med ägg. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln