Undersköterska misstänks ha ljugit om covid-smitta – åtalas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Undersköterskan på äldreboendet testade positivt för covid-19, men sa inget till arbetsgivaren.

En patient på hennes avdelning dog av corona och kvinnan fick sparken från sin fasta tjänst.

Hon åtalas mot sitt nekande för framkallande av fara.

– Det är ett justitiemord. Det är inte fastlagt att undersköterskan varit covid-smittad och gjort fel, säger kvinnans försvarare, advokat Lars Hultgren.

Undersköterskan på äldreboendet i Stockholmsområdet var förkyld och borta från jobbet i början av november förra året och återgick till arbetet innan covid-testet kommit.

När det positiva provsvaret kom ska kvinnan enligt åtalet ha ljugit för sin arbetsgivare och först sagt att testsvaret inte var klart och sedan att det var negativt och fortsatt att jobba.

Först tio dagar senare berättade kvinnan för sin chef att hon inte talat sanning om testresultatet.

– Jag blev chockad, har kvinnan förklarat i förhör.

”Tänkte inte”

Då polisen undrar varför kvinnan ljög för sin chef om testet har hon sagt:

– Jag var jätterädd och fick panik.

Vad tänkte du då du gick till jobbet efter det positiva provsvaret? undrar polisen.

– Jag tänkte inte alls.

Undersköterskan stängdes av från jobbet och en internutredning inleddes. En patient på kvinnans avdelning hade enligt äldreboendets enhetschef avlidit i covid-19, samtidigt som undersköterskan arbetat.

– Vi visste inte med säkerhet om undersköterskan smittat patienten eller om det var anhöriga till mannen, har enhetschefen sagt i förhör.

– Hon borde ha inväntat provsvar innan hon kom till jobbet. Teoretiskt skulle hon kunna ha smittat någon under arbetspassen.

En patient på avdelningen ska ha avlidit i covid-19 under kvinnans arbetspass.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN
En patient på avdelningen ska ha avlidit i covid-19 under kvinnans arbetspass.

Tvingades sluta

Enligt enhetschefen skulle undersköterskan inte ha tillåtits komma tillbaka till jobbet innan beskedet från testet kommit men administratören som anmälde kvinnan som frisk visste inte om att hon väntade på svar.

Efter det har nya rutiner införts.

Enligt kvinnans försvarare, advokat Lars Hultgren, blev hans klient avskedad på oskälig grund då hon ska ha följt det regelverk som rådde då.

– Hon har blivit orättvist behandlad och fick sparken efter elva års oklanderlig tjänst. Det är ett justitiemord. Hon har gjort precis enligt regelverket. På eftermiddagen samma dag hon blev sparkad kom det nya riktlinjerna, att arbetstagare inte får återgå till arbetet innan testsvar kommit.

Advokaten: Visade fel

Advokat Lars Hultgren är mycket kritisk till åtalet och brottsrubriceringen, framkallande av fara, då det enligt honom inte är fastställt att hans klient verkligen varit covid-smittad och utsatt omgivningen för en konkret fara.

Han menar att PCR-testerna är som att singla slant.

– De kan ha visat fel. Testet är inte validerat och det tar flera år att pröva. Min klient har aldrig haft covid-19 och har inte kunnat smitta någon då hon inte varit sjuk. Hon har bara försökt att göra sitt bästa och har gjort precis som Folkhälsomyndigheten har sagt, varit hemma då hon känt sig dålig och återgått till jobbet då hon känt sig symptomfri. Hon blev skraj då PCR-testet visade positivt och vågade inte säga det till ledningen.

Advokaten är säker på att arbetsgivaren har agerat fel i just det här ärendet.

– Min klient har drabbats väldigt hårt av det här ekonomiskt. Om vi vinner det här målet vilket vi hoppas och tror ska hon vända sig till facket igen och stämma arbetsgivaren och kräva skadestånd.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN