Iran bakom fartygskapning

TT

Publicerad 2024-01-11

Kartan visar var ett fartyg bordades utanför Oman.

Iran tar på sig kapningen av oljetankfartyget St Nikolas i Omanbukten.

Fartyget kapades tidigt på torsdagsmorgonen av ”obehöriga” personer i militäruniformer.

Irans flotta har beslagtagit en oljetanker i Omanbukten efter ”ett domstolsbeslut”, rapporterar statliga iranska medier på torsdagen.

”Islamiska republiken Irans flotta har beslagtagit en amerikansk oljetanker i Omanbuktens vatten i enlighet med ett domstolsbeslut”, skriver den iranska nyhetsbyrån Irna.

Oljetankfartyget kapades vid 03:30-tiden på torsdagsmorgonen.

”Fyra eller fem obehöriga, maskerade personer iförda svarta militäruniformer bordade fartyget”, uppger UKMTO, en tjänst som drivs av den brittiska flottan.

Okända röster tillsammans med fartygets kapten ska i samband med händelsen ha hörts under ett telefonsamtal.

Var på väg från Irak

Efter att fartyget kapats har kontakten med den 19 personer stora besättningen brutits, och enligt UKMTO hade fartyget vid 10-tiden, svensk tid, bytt kurs. Det sägs nu färdas i riktning mot Iran.

Fartygskapningen ska ha inträffat drygt 90 kilometer från den omanska hamnstaden Sohar, och omanska myndigheter har kopplats in, enligt UKMTO. Oljetankfartyget var på väg från Irak till Turkiet med en last på 145 000 ton olja.

Enligt AP har fartyget under ett annat namn tidigare varit inblandat i en årslång tvist som slutade med att USA:s justitiedepartement beslagtog en miljon fat iransk olja ombord.

Fler fartygsattacker

Fler attacker mot sjöfarten har under de senaste veckorna skett i andra delar av regionen.

Bland annat har Iranstödda Huthi-rörelsen i Jemen genomfört ett antal attacker mot lastfartyg i Röda havet, där de i vissa fall även har gått ombord på fartygen.

Attackerna har bland annat lett till att det danska rederiet Mærsk har omdirigerat sina fartyg, som i stället för att gå genom Suezkanalen i Egypten skickas på en längre omväg runt hela Afrika.

Följ ämnen i artikeln