Ambassadörens vittnesmål: ”Artilleribeskjutning i omedelbar närhet”

Publicerad 2023-04-28

Svenskarna i Sudan blixtevakuerades med konvoj undan striderna.

I rapporter till UD vittnar ambassadör Signe Burgstaller om omfattande artilleribeskjutning i omedelbar närhet av ambassaden och de utsändas bostäder dagar innan hjälpen kom.

”Situationen i rörig och det är svårt att få fram hårda fakta om vem som har den faktiska kontrollen över strategiska platser.” skriver hon.

Den första evakueringen av svenskar ut ur krigets Sudan inleddes vid 17-tiden i söndags.

I en konvoj med bilar och bussar lämnade 25 svenskar, varav 6 barn, huvudstaden Khartum. De kördes till ett militärt flygfält norr om staden, senare på natten plockades de upp av ett franskt militärt transportplan med destination Djibouti.

Brittiska medborgare som evakueras från Khartum.

– Det är med glädje och lättnad som vi kan meddela att all utsänd personal har evakuerats ut ur Sudan. Säkerhetssituationen i Sudan är extremt svår, sa statsminister Ulf Kristersson (M) efteråt.

Strider i närheten av ambassaden och utsändas bostäder

I rapporter till utrikesdepartementet i Sverige vittnar den svenska ambassadören Signe Burgstaller om hur nära striderna hon och de övriga svenskarna befann sig.

”Under lördagen den 15 april utbröt häftigas strider mellan SAF och RSF i Khartoum. Sedan dess har det förekommit mycket omfattande strider med artilleribeskjutning i olika delar av Khartoum, inklusive i omedelbar närhet till ambassaden, residenset och de övriga utsändas bostäder” skriver hon i en rapport precis en vecka innan evakueringen genomfördes.

Försvarsminister Pål Jonson (M), statsminister Ulf Kristersson (M)och generallöjtnant Carl- Johan Edström vid presskonferensen om evakueringen av svenskarna. 

SAF är Sudans försvarsmakt, RSF en paramilitär styrka.

Ambassadören fortsätter med att berätta att situationen är mycket rörig och att det är svårt att få information om vilka grupperingar som har kontroll över olika strategiska platser, till exempel internationella flygplatsen och presidentpalatset.

I en uppföljande rapport, skickad två dagar senare, varnar ambassadören för att kriget kan sprida sig och hota oljeexporten och livsmedelsförsörjningen.

Insatsen avslutad

Trots vittnesmålen om omfattande stridigheter kunde evakueringen genomföras någorlunda säkert.

– Konvojen fick vid några tillfällen göra förändringar av sin resrutt beroende på oroligheter, men kom lyckligt fram till flygbasen, sa utrikesminister Tobias Billström (M) på en pressträff efteråt.

I veckan har ytterligare svenskar evakuerats från Sudan, sammanlagt har omkring 100 svenskar flugits ut ur landet. På torsdagsmorgonen meddelade regeringen att den svenska evakueringsinsatsen är avslutad.

– Det har varit krävande omständigheter. Förhållandena har varit svåra och farliga, sa försvarsminister Pål Jonson (M) på en presskonferens.

Delar av rapporterna omfattas av sekretess, där är texten maskad. Aftonbladet har sökt ambassadör Signe Burgstaller men hon har inte återkommit med svar.

Stridigheter i Sudans huvudstad Khartum.

Följ ämnen i artikeln