Sigge, 104, blev inbjuden till knattefotboll

Publicerad 2023-04-23

Sigge Holmqvist, 104, fick en överraskning.

I brevlådan damp det ned en inbjudan till lokala fotbollsklubbens knatteskola.

– Vi skrattade och skrattade, det här är så lustigt, säger sonen Lars Holmqvist.

Helt plötsligt damp brevet ned i brevlådan, adresserat till vårdnadshavaren för Sigge Holmqvist. Han är inte ensam. Bjärreds IF har skickat ut inbjudan till alla i Bjärred och Borgeby födda 2018, vilket Sydsvenskan skrivit om.

Men det är en liten detalj som skiljer Sigge från alla fotbollssugna femåringar.

Han är 100 år äldre.

Fotbollskarriären är över sedan länge.

– Det är mer än 90 år sedan. När jag var sex-sju år gammal var jag med i bylaget där jag växte upp. När arbetet var slut för dagen var vi några bonnpojkar som roade oss på en liten fotbollsplan i en skogsbacke som ägdes av mina föräldrar, säger Sigge till Aftonbladet.

104-årige Sigge Holmqvist och det överraskande brevet.

Blev förvånade

När Sigge och sonen Lars Holmqvist satt och läste hans brev tillsammans som de brukar blev de förvånade. Hans föräldrar – pappa Julius och mamma Hilda – föddes på 1880-talet och är döda sedan länge. Sigge berättar att mamma Hilda för övrigt var en av Sveriges första utbildade lärarinnor och kompis med Selma Lagerlöf, men det är en annan historia.

– Vi skrattade och skrattade, det här är så lustigt. Jag sa att jag skriver ett brev å dina vägnar och tackar nej, säger Lars.

Svaret skickades till Bjärreds IF.

”Ang. er inbjudan för Sigge Holmqvist till Knatteskolan i Bjärred 2023. Sigge hälsar (se foto höger) och tackar men avstår från erbjudandet. Det är ca 90 år sedan han slutade spela fotboll (men bara några månader sedan han bowlade i Bjärreds Bowlingklubb)”.

Sigge är numera hedersmedlem i  Bjärreds IF.

Även om det aldrig blev någon fotbollskarriär för Sigge så har han ett långt idrottsliv bakom sig. Förutom bowlingen har han varit en aktiv skytt. Ett tjugotal SM i lerduveskytte har det blivit och inte mindre än fyra silvermedaljer. Men numera blir det mest sport på TV. Åldern tar ut sin rätt.

– Han är en gammal tävlingsmänniska och kollar på sport flera timmar varje dag. Skidskytte är hans största intresse, säger Lars.

Hedersmedlem

Det var när Bjärreds IF beställde en lista från Lomma kommun på barn födda 2018 i området som Sigge - född 1918 - råkade slinka med. Nu får de klara sig utan Sigge på knatteskolan. Men helt lottlös gick han inte ut historien. Klubben har utsett honom till hedersmedlem.

– Det kom, som han tyckte, en söt madam i 55-årsåldern. Hon kramade och fotograferade honom. Han fick lite presenter och en klubbtröja som han satte på sig med glädje, säger Lars.

– Det var angenämt, säger Sigge.

Följ ämnen i artikeln