Bybon Modestos stannade kvar för att rädda byn: ”Jag grät”

Uppdaterad 2023-07-27 | Publicerad 2023-07-26

LAERMA. Lågorna närmade sig den lilla byn uppe i bergen och invånarna evakuerades.

Men Modestos Lachaniatis, 42, valde att stanna kvar:

– Jag grät, jag var rädd både för min egen familjs skull och för min by. Jag har bott här i hela mitt liv, jag ville skydda mitt hem, säger han.

Förbi mängder av brända oliv- och valnötsträd, långt upp i bergen ligger den lilla byn Laerma, nästan på Rhodos mittpunkt.

Byn drabbades hårt av skogsbranden här i helgen och det är svart aska på marken var man än tittar. Bara några hus i byn förstördes under branden, men mängder av odlingar, träd och trädgårdar har gått förlorade.

Det kommer ta åratal att återuppbygga det som förstörts, berättar lokalbon George Chatzipavlis, 39.

Lokalbon George Chatzipavlis, 39.

– Min släkt bor här och jag äger några hus här. Ingen människa skadades i branden som tur var, de som stannade kvar höll sig inomhus när elden kom, säger han.

Naturen här har just börjat återhämta sig från förra branden 2008, men de nyplanterade olivträden som sattes efter den branden har bara hunnit växa sig till midjehöjd under de 15 år som gått. Och nu har 300 år gamla olivträd lämnats kolsvarta i aska efter den nya branden.

– Om två år vet vi om de verkligen har dött och vi ska kapa ner dem eller om de överlevt, förklarar han.

Modestos Lachaniatis, 42, valde att stanna i sitt hus – trots bränderna.

Djur har bränts tills döds

Efter brandens framfart i helgen har getter och flera av öns fridlysta rådjur bränts till döds här.

När byn evakuerades på de cirka 130 invånarna valde 42-åriga Modestos Lachaniatis att stanna i sitt vita stenhus, beläget nästan allra högst upp i byn.

Bara några meter från grinden in till huset syns spår av lågorna.

Tillsammans med sin mamma och pappa som också bor här, äger de 12 getter som vanligtvis betar lite längre ner på andra sidan gatan, i en inhägnad.

Det nedbrunna stallet där 12 getter bodde.

– När elden kom nära sprang getterna iväg, jag öppnade grinden för dem och kunde bara hoppas på det bästa, säger Modestos Lachaniatis.

Inhägnaden där getterna höll till totalförstördes och fortfarande har de inte kommit tillbaka, trots att det gått mer än tre dagar sedan branden släcktes här.

– Jag la ut majs och tomater till dem och jag kan se att de varit där och ätit, så de är inte långt borta. De vet var deras hem är, de kommer tillbaka, säger han.

Modestos Lachaniatis med sin mamma Michaila och en granne.

Han berättar att han fruktade för sitt och sin familjs liv när lågorna närmade sig huset.

– Jag grät, jag var rädd både för min egen familjs skull och för min by. Jag har bott här i hela mitt liv, jag ville stanna och försöka skydda mitt hem.

Det är 42 grader och Modestos sitter i skuggan under ett intakt persikoträd. Bredvid honom sitter hans 76-åriga mamma Michalia och en 82-årig granne som just kommit tillbaka efter evakueringen.

Michalia, 76.

Stannade kvar när alla lämnade byn

Härifrån har man utsikt över mängder av skog och man kan se hela vägen till Apollona, där den första branden startade för en dryg vecka sedan nu. Därifrån kommer fortfarande kraftig rök och elden har återigen tagit fart.

Enligt lokala myndigheter har tio procent av Rhodos natur förstörts hittills i bränderna som härjar på ön. Enligt lokalborna är det mer än så.

Under tiden som Modestos berättar om branden här syns även flygplan med vatten som flyger förbi Laerma också i riktning ner mot havet, där lågorna nu nått byn Geddani.

I området kring Laerma kan Modestos skogen bättre än alla, förklarar han.

Invånarna i byn Larema evakuerades när elden närmade sig.

När elden närmade sig fick han en komradio och under tiden som lågorna slog utanför kommunicerade han med brandmännen och volontärer som kom från andra byar för att underlätta släckningsarbetet för dem.

– Det var väldigt stressad situation när det var som värst.

Röken som han andades in har nu orsakat problem i luftvägarna. I går blev han tvungen att uppsöka ett lokalt sjukhus en bit bort.

– Jag fick en spray att andas in och nu känns det lite bättre, säger han.

Men fortfarande ligger askan i luften här i hela byn och det krävs inte mycket för att branden ska få ny fart.

Rester från bränderna inifrån byn Laerma.