Centerpartiet vill se femårsplan för vapenstöd till Ukraina

Publicerad 2023-02-24

Sverige behöver en plan för hur vapenstödet till Ukraina ska kunna ökas ytterligare över tid.

Det föreslår Centerpartiet i riksdagen.

– Jag ser en femårsplan framför mig där man tittar på vad vi kan avvara, säger försvarspolitiske talespersonen Mikael Larsson.

Sveriges militära stöd till Ukraina har enligt regeringen hittills uppgått till 10,6 miljarder kronor. 

Det är inte tillräckligt anser Centerpartiet som nu vill se en plan för hur Sverige kan öka stödet ytterligare – utan att svensk försvarsförmåga tar skada.

– Vi tycker att det vore bra att ta ett helhetsgrepp, att regeringen borde ta fram en plan över vad vi kan avvara och vad vi kan skicka. Det skulle också innebära en trygghet för vår egen försvarsmakt så vår egen förmåga inte minskas, säger Mikael Larsson.

”Så snart som möjligt”

I ett utskottsinitiativ från Mikael Larsson och flera C-kollegor skriver man att Sverige skyndsamt behöver en ”flerårig plan, som regelbundet uppdateras, för hur det svenska militära stödet kan skalas upp över tid”.

– Jag ser en femårsplan framför mig där man tittar på vad vi kan avvara och att man gör det här så snart som möjligt.

Planen som C vill att regeringen tar fram borde enligt utskottsinitiativet innehålla vilka vapen som ska skickas men även en plan för utbildning av ukrainska soldater och stöd för reparation av trasiga enheter.

Centerpartiets försvarspolitiske talespersonen Mikael Larsson.

Utesluter inte Gripen

I initativet nämner C att stridsvagnen Leopard 2 bör skickas till Ukraina, men man skriver också att stridsflyg inte kan uteslutas.

– Allt borde ligga på bordet, och det har ju statsministern själv sagt, men det måste vara i nära dialog med Försvarsmakten som får tala om vad vi kan avvara.

Anser ni att regeringen inte har en plan i dagsläget?

– Det som är skickat och de initiativ som är tagna, både från den gamla regeringen och av den nya, det är jättebra. Men jag har inte uppfattat att det finns en tydlig plan som har det här flerårsperspektivet framåt där man sonderat allting. Därför väljer vi att lägga fram det här.