Man döms efter knivattacken mot mor och dotter i Örebro – får rättspsykiatrisk vård

Publicerad 2023-06-19

Mannen trodde att hans före detta klasskompis var en rysk agent.

Han gick till attack mot henne med kniv och dödade hennes mamma vid bostaden.

Nu döms den 27-årige mannen för mord och mordförsök och påföljden blir rättspsykiatrisk vård.

Det var i februari som polisen larmades till en lägenhet i Örebro. En kvinna i 25-årsåldern och hennes mamma hade blivit svårt knivhuggna.

Dottern har i förhör berättat att hon var hemma hos sin mamma när någon plötsligt drog i brevinkastet. Hon kände igen mannen från skolan och tyckte det var konstigt att han var där.

Situationen blev enligt dottern spänd. Mamman ska också ha kommit till dörren och ska ha sagt att hon skulle ringa polisen.

Attackerade med kniv

– I samband med det så vill de stänga dörren. Då hindrar han dem från att stänga dörren. Han tog fram en kniv som han hade med sig, och började angripa och hugga mot dem, sa åklagare Anders Persson tidigare till Aftonbladet.

Mamman dog av sina skador.

27-åringen har uppgett att han trott att dottern är en rysk agent.

– Han menade att dottern ingår i ett nätverk med ryska agenter som förföljt och trakasserat honom under en tid, sa Anders Persson.

Den 27-årige mannen döms till rättspsykiatrisk vård.

Bedöms lida av psykisk störning

Enligt åklagaren har 27-åringen sagt att mamman kom ut med en kniv och gick till angrepp, men Anders Persson säger att det inte finns några bevis för att mannen ska ha attackerats eller att modern och dottern ska vara agenter av något slag.

27-åringen har erkänt att han har skadat kvinnorna, men menar att han inte ska bära straffrättligt ansvar. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

Mannen döms för mord och mordförsök och påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrätten bedömer att brottet begåtts under påverkan av allvarlig psykisk störning.

– Den döda kvinnan och hennes dotter har angripits på ett oerhört hänsynslöst sätt. Händelseförloppet har varit utdraget och de har upplevt stark dödsångest, både för sin egen och den andras del, säger rättens ordförande Elin Carbell Brunner, i ett pressmeddelande.

Mannen döms också till utvisning. Han ska även betala skadestånd till den dödade kvinnans anhöriga och till den överlevande kvinnan.

En kvinna dog och en kvinna skadades i attacken.

Följ ämnen i artikeln