USA fördömer undantagstillstånd i Myanmar

TT

Publicerad 2023-02-02

Myanmar har befunnit sig i politisk och humanitär kris sedan den tidigare demokratikämpen Aung San Suu Kyis regering störtades i en militärkupp den 1 februari 2021. Arkivbild.

USA fördömer beslutet från militärjuntan i Myanmar att förlänga det undantagstillstånd som infördes vid militärkuppen i landet för två år sedan.

– USA motsätter sig starkt beslutet från Burmas militärregim att förlänga undantagstillståndet, förlänga militärens olagliga styre och det lidande det tillfogar landet, säger Ned Price, talesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet, och använde Myanmars förra namn.

USA är fast beslutet att arbeta med andra länder för att ”förneka regimens internationella trovärdighet”, säger Prince.

Militärjuntan meddelade på onsdagen, som markerade tvåårsdagen av militärkuppen, att det undantagstillstånd som infördes vid kuppen förlängs med ett halvår.

Lagom till tvåårsdagen aviserade bland annat USA nya sanktioner mot en rad nyckelpersoner i landet, mot den militärkontrollerade valkommissionen och mot två statliga gruvbolag.

Myanmar har befunnit sig i politisk och humanitär kris sedan den tidigare demokratikämpen Aung San Suu Kyis regering störtades i en militärkupp den 1 februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.