Bolag kopplat till gängkriminell äger tingsrättens lokaler

Publicerad 2024-01-29

Södertälje tingsrätts lokaler ägs av en bolagskoncern som är direkt kopplad till en nyckelperson inom Södertäljenätverket, rapporterar DN.

Tingsrätten kan själva inte göra något åt saken.

– Det kan inträffa igen även om vi bygger nytt. Det är i så fall ett systemfel, säger Nina Stubbe, domstolschef vid Södertälje tingsrätt.

Koncernbolagets huvudägare är en känd entreprenör. Men mannen pekas också ut som en central aktör i Södertäljenätverket. Detta enligt hemligstämplade dokument från Polisens nationella operativa avdelning, Noa, som DN tagit del av.

Mannen är inte dömd för brott, men utreds nu för ekonomisk brottslighet i form av näringspenningtvätt, grovt brott. Det gäller transaktioner på drygt 3,5 miljoner kronor.

Ett av bolagen som utreds är direkt kopplat till ägarna bakom tingsrätten.

– Om det är så kan man ju ha synpunkter om vi vill ha en sådan ordning i Sverige, säger Södertälje tingsrätts domstolschef Nina Stubbe.

Hon syftar till att varken tingsrätten eller Domstolsverket har någon makt att besluta vem som äger och förvaltar fastigheterna.

– Domstolen är ju bara brukare av lokalerna. Vi är hyresgäster, säger hon.

Ägarna i bolaget har tidigare haft tillgång till tingsrättens lokaler och garaget. Det har nu stoppats, men Nina Stubbe uppger att hon ibland ser ägarna i källarlokalerna ändå.

Södertälje tingsrätt. Arkivbild.

Nya lokaler dröjer

Södertälje tingsrätt är i behov av nya lokaler – de nuvarande är för slitna. Domstolsverket har letat efter en ny hyresvärd eller att bygga en helt ny domstol.

Men det skulle inte nödvändigtvis behöva lösa ägandeproblematiken.

– Det spelar ingen roll om vi får ett nytt kontrakt, vem som helst kan äga fastigheten så längre reglerna är som den är, säger Nina Stubbe på Södertälje tingsrätt.

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner, menar att de rådande ordningen gör att de inte kan påverka vilka som äger fastigheter.

– Det är problematiskt i allmänhet när fel personer äger fastigheter. Vi vet att det finns olämpliga som köper fastigheter, så är det, säger hon.

Godner menar att en ny lagstiftning på området är avgörande.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Flera dömda med koppling

De senaste sju åren har Domstolsverket betalat ut 45 miljoner kronor i hyra till koncernen, enligt fakturor som DN tagit del av. Samtidigt har moderbolaget tagit ut närmare 12 miljoner kronor i vinst.

Mannen är nära affärspartner med den man som skrev under vinsterna. Han är också en del av den organiserade brottsligheten i Södertälje, enligt poliskällor till DN.

En tredje man har också en central roll inom koncernen. Han är redovisningskonsult och har varit ägarnas ombud i kontakt med myndigheter.

Detta samtidigt som han varit nämndeman i Södertälje tingsrätt. Hans uppdrag fick dock ett abrupt slut efter några månader då mannen dömdes för trolöshet mot huvudman. Han hade fört över pengar till sig själv från en bostadsrättsförening, som också kopplas till koncernen.

Följ ämnen i artikeln