Mysteriet med ryska dräkterna: ”En rymdkupp?”

Publicerad 2022-03-19

De tre ryska kosmonauterna dök upp på den internationella rymdstationen klädda i gult och blått.

Många spekulerade i natt om att det handlar om en kupp mot Putin.

– Det fanns så mycket gult material så vi var tvungna att använda det, svarade befälhavaren Oleg Artemyev kryptiskt.

Mitt under den ryska invasionen av Ukraina – och Putins ordkrig med Biden – sköts tre ryska kosmonauter upp till den Internationella rymdstationen (ISS) under fredagen.

De färdades i en Sojuz-raket efter att ha skjutits upp från en bas i Kazakstan.

När de varit i omloppsbana runt jorden två gånger dockade kosmonauterna med ISS vid 22-tiden på fredagskvällen svensk tid, där de hälsades välkomna av sina fyra amerikanska kollegor på stationen.

Två andra ryssar och en tysk befinner sig också på ISS.

Kosmonauterna Sergey Korsakov, Oleg Artemyev and Denis Matveyev.

Dräkterna en snackis

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har sagt att rymden är en plats där de bägge länderna fortfarande kan samarbeta.

Kosmonauternas dräkter blev en stor snackis på sociala medier under fredagen.

På bilder från den ryska rymdsyrelsen hade Oleg Artemyev, Denis Matveev och Sergey Korsakov vita flygdräkter när de vinkade till publiken strax innan de gick ombord rymdfärjan i Kazakstan.

Men när de dockat med ISS och visade upp sig inför kamerorna på rymdstationen hade kosmonauterna plötsligt klargula dräkter med blåa revärer.

Dräkternas utformning påminde väldigt mycket om de ukrainska färgerna – som burits av folk över hela världen som en solidaritetshandling sedan invasionen inleddes.

”Vanligtvis väljs och packas dräkterna på Sojuz-flighterna ett par månader innan uppskjutningen. Så det är möjligt att det är ett rent sammanträffande. Men ett väldigt, väldigt stort sammanträffande i så fall”, skriver författaren och rymdexperten Eric Berger på Twitter.

”Dessa färger är inte subtila”.

Kosmonauterna tas emot på rymdstationen.

Mycket gult tyg sparat

Flera av Bergers många följare har olika teorier till färgvalet. Vissa ser dräkterna som en tyst kupp mot Putins invasion.

”Wow, bara wow. Bra gjort”, skrev astronauten Terry Virts på Twitter.

Andra skriver att det kan handla om en mer cynisk förklaring: När dräkternas utformning bestämdes utgick Ryssland från att invasionen skulle vara klar och kosmonauternas färger då var tänkta som ett segerfirande.

– Det var vår tur att välja färg. Det fanns så mycket gult material så vi var tvungna att använda det, sa befälhavaren Oleg Artemyev själv när han fick frågan.

Oleg Artemyev själv är född i Riga i nuvarande Lettland, då tillhörande Sovjetunionen.

Enligt den ryska markkontrollen gick allt bra under färden och gruppen mår utmärkt, skriver Washington Post.

Det rysk-amerikanska samarbetet vid den internationella rymdstationen fortsätter den 30 mars då den amerikanske astronauten Mark Vande Hei ska färdas tillbaka till jorden tillsammans med två ryska kosmonauter ombord en rysk rymdfärja.

Den blågula ryska trion ska ersätta gänget som färdas hemåt i slutet av mars.

Här lyfter Soyuz MS-21 rymdskepp med Soyuz-2.1a-raketboostern och ryska kosmonauterna Оleg Аrtemiev, Denis Мatveev och Sergei Korsakov från kosmodromen Baikonur i Kazakstan. När kosmonauterna anlände till den internationella rymdstationen, ISS, blev deras gulblå dräkter en omedelbar snackis.