Rutinerad räv debutant i EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-09

Alf Svensson förvånad: Jag ville bara stärka partiet

En rutinerad debutant tar plats i EU-parlamentet. Alf Svensson, 70, hade inte alls tänkt sig att avsluta sin politiska karriär i Bryssel. ”Jag ställde upp för att stärka partiet”, säger han.

Alf Svensson, 70, ville bara hjälpa till.

Nu väntar fem arbetssamma år i EU-parlamentet i Bryssel.

– Det är som det är och jag ska göra mitt allra bästa, säger Alf Svensson till Aftonbladet.

Det var inte meningen att den förre KD-ledaren skullle kröna sin karriär som EU-parlamentariker i Bryssel.

Nu talar allt för att det blir så. Personkryssen efter EU-valet i söndags räknas fortfarande, men för varje valdistrikt som rapporterar in sina siffror ligger Alf Svensson, 70, stabilt i topp. I nuläget har han nära dubbelt så många röster som tvåan, Ella Bohlin.

Alf Svensson är förvånad.

Stärka partiets möjligheter

– Jag ställde upp för att stärka partiets möjligheter att dra många röster. Jag accepterade att stå ett stycke ner, på plats nio.

Men ju längre valrörelsen led, desto tydligare blev det att många också ville se just Alf Svensson som Kristdemokraternas kandidat.

– Folk började fråga: Om vi kryssar dig, åker du till Bryssel då? Jag svarade ja, annars skulle jag ju vara en svikare.

Var det inte lite naivt att tro något annat, med tanke på din popularitet?

– Jo, det kan man tycka. Men jag har ju inte figurerat så mycket medialt. Jag trodde aldrig att jag skulle få det här genomslaget. EU-valet handlar mycket om uppmärksamhet.

Vill du till Bryssel?

– Ja, nu måste jag ställa in mig på det här. Det vore förfärligt om jag sa att jag inte vill. Jag tycker att europapolitiken är väldigt intressant och spännande. Anledningen till att jag först inte ville ställa upp var allt resande. Jag bor i Gränna och det är inte världens kommunikationsmetropol.

Vilka frågor tänker du driva som EU-parlamentariker?

– Man ska vara klar över att parlamentet består av 785 ledamöter. Vi i Sverige står för 18 av dem. Som ensam person kan man inte uträtta så mycket. Man måste bygga broar och skaffa sig nätverk. Det har jag sedan tidigare. Den stora frågan för mig är EU som fredsprojekt. Utvidgningsfrågan är central. Jag vill få med Balkanländerna, kanske Ukraina och på längre sikt också Turkiet.

Vad tror du att kampanjen ”Alf till Bryssel” har betytt för resultatet?

– Det kan jag inte bedöma. Men det är klart att det har varit uppmuntrande och syresättande med det stödet.

Följ ämnen i artikeln