Experten: Stressen kan ge ångest

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-04

”De kan bli traumatiserade”

Att sitta instängd i en gruva på 1 250 meters djup utsätter de drabbade för enorm stress.

Det säger Sven Å Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet och traumaexpert.

Sven Å Christianson.

Hur tror du att det var för de åtta instängda?

– I ett sådant arbete så är man nog mer förberedd på vad som kan hända. De vet om riskmomenten, antar jag, och har jobbat med förberedelser inför vissa typer av händelser. De flesta reagerar inte med panik. Men de har varit utsatta för ett starkt stresspåslag, det är klart, säger Sven Å Christianson.

Att man är en grupp och inte ensam, hur påverkar det?

– Oftast finns det en eller ett par personer som tar tag i situationen. De leder de andra och försöker på så sätt skapa kontroll. Det blir en trygghet för de som sitter där.

Vilka reaktioner är vanliga vid ett sådant här trauma?

– Det är väldigt varierande från person till person. En del har med sig erfarenheter från stressartade situationer eller har känt van-makt tidigare och som de bearbetat väl och kan ha nytta av det i den här situationen. Medan de som inte har det eller varit med om något tidigare som inte bearbetats, de kan reagera mer okontrollerat på stressen.

Kan de få men i framtiden?

– De kan bli potentiellt traumatiserade, men det är inte säkert att alla reagerar så. Men för vissa syns det inte direkt, det kan ta lång tid innan det kommer reaktioner. Det viktiga är att det finns möjlighet senare att få hjälp. När omgivningens uppmärksamhet minskat och man sitter där ensam med sin upplevelse.

Hur tar det sig uttryck?

– Ja, man måste vara uppmärksam på den personen. Den sluter sig och kan dra sig undan, känna rädsla, oro eller ångest.