Ryska bomber mot mål i Georgien

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-10

Hamnstaden Poti under attack i natt

Bort från våldet Människor trängs på en traktor där de färdas nära byn Troiavi – på flykt från skräcken i Sydossetien. Sammanlagt 34 000 människor är på flykt efter senaste dagarnas strider och oroligheter i området.

Tbilisi (TT-AFP) Ryska flygplan bombade militära mål i Tbilisis utkanter tidigt på måndagsmorgonen.

Det uppgav georgiska inrikesdepartementets talesman sedan explosioner hörts i staden.

Samtidigt planerar den ryske presidenten att delta i ett toppmöte för att lösa den väpnade konflikten.

Så många som 50 ryska plan ska ha varit över georgiskt luftrum på måndagsmorgonen och flera olika områden ska ha bombats.

Den första bomben föll över byn Kojori omkring en mil från Tbilisi. I byn finns en militärbas. Den andra träffade en radaranläggning fem kilometer från Tbilisis centrum, sa Sjota Utiasjvili.

–  Så vitt jag vet har ingen skadats eller dödats, sa han.

Sänkte torpedbåt

Ryska flottan bekräftade sent på söndagskvällen att dess fartyg har sänkt en georgisk torpedbåt utanför Abchazien.

– Fyra snabba mål upptäcktes i dag utanför Abchaziens kust. De hade kränkt de överenskomna gränserna för säkerhetszonen och svarade inte på varningar, meddelade flottan i ett uttalande enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– De närmade sig våra fartyg.

De ryska fartygen sköt först varningsskott men övergick sedan till spärreld.

– Ett av operationsmålen förstördes efter en kort strid, de andra tre vände och rörde sig mot (den georgiska hamnstaden) Poti, stod det i meddelandet.

EU:s medlare i Tbilisi

På måndagsförmiddagen rapporterade Sky News att den ryske presidenten Dmitrij Medvedev och den ryske premiärministern Vladimir Putin planerar att delta i ett toppmöte med syfte att lösa konflikten med Georgien.

Kvällen innan träffade Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner Georgiens president Micheil Saakasjvili för att diskutera den EU-stödda fredsplanen för konflikten med Ryssland.

– Planen kräver omedelbar vapenvila, medicinsk hjälp till krigets offer, kontrollerat tillbakadragande av båda sidors trupper och politiska samtal, sa Kouchner till journalister efter mötet.

Vår uppgift är otvetydig... vi måste finna vägen till en omedelbar vapenvila, accepterad av båda sidor. Vi måste tala om förhandlingar och en politisk lösning, det finns ingen militär lösning, sa han.

Finlands utrikesminister Alexander Stubb som också deltog i samtalen i Tbilisi sade att det inte finns någon tid för psykologiska analyser eller diskussioner om vem som bär skulden.

De båda utrikesministrarna fortsätter på måndagen till Moskva där de hoppas få träffa president Dmitrij Medvedev.

Den georgiske presidenten sa efter mötet att hans land försöker hitta lösningar för att” rädda freden och landet”. Men han sa också att det ”är Rysslands sak att göra slut på konflikten”.

USA-stöd till Georgien

Samtidigt som utrikesministrarna från EU-länderna ställde krav på omedelbar vapenvila från båda sidor sade USA:s president George Bush från Peking att han framfört sin ”allvarliga oro” till den ryske premiärminister Vladimir Putin över det han kallar Rysslands ”oproportionerliga svar” mot Georgien i Sydossetien-konflikten.

Vid en intervju med NBC Sports sade Bush att han i fredags, vid en diskussion med Putin under OS, hade sagt till den ryske ledaren: ”Detta våld är oacceptabelt”. Han hade, sa han, krävt att alla trupper skulle återvända dit där de var den 6 augusti.

– Jag var mycket bestämd mot Vladimir Putin, sa Bush och tillade att han sagt liknande saker i telefon till president Medvedev.

Den amerikanske vicepresidenten Dick Cheney tog på söndagskvällen kontakt med Georgiens president Micheil Saakasjvili för att uttrycka USA:s solidaritet med Georgien inför ”hotet mot landets suveränitet”, uppgav Cheneys kansli.

Han sa att Rysslands angrepp inte kunde få passera obesvarade och att de om de fortsätter kommer att få allvarliga konsekvenser för relationerna med USA och med resten av det internationella samfundet.

TT, Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln