Giftalger tar över i vattnet

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2002-07-17

Experter varnar: Inget motgift finns

De giftiga blågröna algerna växer explosionsartat i sommarhettan.

Gotland är helt omringat.

Nu närmar sig algplågan våra övriga svenska stränder.

slem i badet Sara Hansson och Patrik Andersson blötte sina fötter i det gröna och smetiga vattnet vid Snäck utanför Visby på Gotland.

Stränderna på västra Gotland är fulla av slemmiga giftalger. Årets algblomning kan bli en av de värsta någonsin.

De senaste dagarna har varit idealiska för algerna, med svaga vindar och mycket sol. Nu driver algblomningsområdet mot den svenska ostkusten och mot Stockholms ytterskärgård.

Väderförhållandena gör att algerna växer till sig oerhört snabbt.

Allmänheten varnas

Den giftiga katthårsalgen upptäcktes som vanligt först i Finska viken. Nu syns de, enligt Kustbevakningen, i hela Östersjön. Norr om Åland är det stopp, där finns inga giftalger.

Experter varnar allmänheten för att bada på platser där vattenytan täcks av alger eller där vattnet är kraftigt grumlat och skiftar i blågrönt eller gulbrunt.

Människor som får i sig de giftiga blågröna algerna kan drabbas av kräkningar, diarré och feber. Ett barn som får en kallsup kan bli ordentligt magsjukt. Vuxna får oftast hudproblem. Andra symptom kan vara öron- eller ögonvärk.

Västkusten har också en kraftig algblomning i år, men här är problemet mer av estetisk karaktär. På västkusten förekommer nästan aldrig de giftiga blågrönalgerna.

- Däremot förekommer algen Noctiluca rikligt, framför allt i norra Bohuslän. Den är inte känd för att producera gift, men färgen på vattnet brukar bli beigt eller skärt, säger Stellan Elmer, marinbiolog på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Noctilucan är alltså inte giftig - men motbjudande.

Blomningen har börjat tidigt och det myckna regnandet har fört ut gödningsämnen som gett upphov till den bitvis kraftiga blomningen.

Noctilucan har spritt sig från norra Bohuslän söderut mot Hallandskusten.

Plocka inte musslor

- Jordbruket bidrar med sin del av gödningen, men det förekommer även en allmän övergödning på grund av kvävenedfall och förbränningen av fossila bränslen, säger Stellan Elmer. Han varnar alla för att plocka musslor längs hela Bohuskusten.

- De innehåller mycket höga halter av diarrégifter, säger han.

En tröst i algeländet är att maneterna drar ut till havs.

De gillar, till skillnad från alger, inte vattentemperaturer över 20 grader.

Algerna har nått Stockholm

Så skyddar du dig

Kerstin Danielson

Följ ämnen i artikeln