Motståndet ökar mot operationen

Publicerad 2011-03-20

Arabförbundets ledare kritiserar bombningarna

Kritiken växer mot kriget i Libyen.

Arabförbundets generalsekreterare drog på söndagen oväntat tillbaka stödet för attackerna.

Samtidigt krävde både Ryssland och Afrikanska Unionen ett omedelbart stopp på bombningarna.

Bara några timmar efter att Frankrike, USA och Storbritannien påbörjat anfallet mot Gaddafis trupper tycktes Arabförbundets Amr Musa ha fått kalla fötter. Efter att tidigare ha vädjat om militära insatser tog generalsekreteraren avstånd från attackerna i ett märkligt utspel.

– Det som sker i Libyen skiljer sig från ett flygförbud. Det var flygförbud vi ville ha, inte bombningar av civila, sade Musa.

”Störande uttalande”

– Det är ett både oväntat och störande uttalande, säger Mikael Eriksson, säkerhetspolitisk expert på Försvarets forskningsinstitut.

Musas uttalandet är extra laddat eftersom helhjärtat arabiskt stöd var det överlägset viktigaste kravet för att USA skulle medverka i insatsen. Det var först när Arabförbundet vädjade till världssamfundet om hjälp som USA gick med på att attackera Libyen.

– USA ville till varje pris se till att det inte uppfattades som ett korsfararprojket i ännu ett muslimskt land, säger Eriksson.

Eriksson tror dock att Musas uttalande kan vara ett inrikespolitiskt utspel som ska tas med en nypa salt snarare än en signal på att Arabförbundet har vänt operationen ryggen.

– Han ska ställa upp i det egyptiska presidentvalet. Det kan vara så att han vill markera för folket där att han inte accepterar vad som helst. Han visste naturligtvis precis vad ett flygförbud skulle innebära.

Kräver omedelbart stopp

Senare på söndagskvällen meddelade en annan talesperson för Arabförbundet att man haft en omröstning och inte ändrat position utan fortfarande ”står bakom ett flygförbud”.

Oavsett vilket växer kritiken mot bombningarna även från andra håll. Ryssland krävde på söndagen ett slut på det ”urskillningslösa våldet” mot det libyska folket.

Afrikanska Unionen krävde också ett omedelbart slut på angreppet.

Nato-landet Turkiet är också ”motståndare till insatsen eftersom den förutsätter attacker på libyskt territorium”, uppger en Nato-diplomat för AFP.

Även Kina uttryckte sitt motstånd mot användandet av våld i internationella relationer.

Sedan tidigare har Tyskland valt att stå utanför insatsen, enligt uppgift eftersom de inte uppfattade stödet från arabländerna som tillräckligt starkt.

Följ ämnen i artikeln