Nio av tio poliser korrupta

Publicerad 2011-09-02

I Mexiko är lagens arm en del av problemet

Kartellvåld är inte Mexikos enda problem.

I Monterrey, där 52 personer mördades i ett attentat förra veckan, avskedades hälften av poliskåren för korruption.

– Polisen och rättssystemet har näst intill ingen kapacitet för att skydda medborgarna eller straffa brott, säger Ernesto Lopez Portillo, chef för Institutet för säkerhet och demokrati (INSYDE) i Mexico City till Aftonbladet.

Mexikos knarkkrig har pågått i åratal, men eskalerade i början av 2007 då president Felipe Calderón skickade ut tusentals militärer för att slå tillbaka kartellernas framfart.

Resultatet blev en exponentiell ökning av antalet brott och kartellrelaterade mord. Över 40 000 döda på bara sex år och brotten har ökat med 75 procent, enligt López Portillo.

Monterrey är en av de nya skådeplatserna för strider mellan Gulfkartellen och de nya, blodigare Zetas.

Djupgående korruption

Samtidigt har skiljelinjen mellan onda och goda aldrig varit oklarare. En djupgående korruption inom både polis, armé och regering gör att förtroendet för institutionerna är lika med noll.

Under 2010 avskedades hälften av poliserna i Monterrey för korruption efter en satsning av borgmästaren Fernando Larrazabal, enligt tidningen El Siglo de Torreón.

Färre än 10 procent av poliserna följer statens direktiv för utbildning och kontroll. Resten går inte att lita på, enligt uppgifter från Mexikos säkerhetsdepartement i april.

– Jag har inte det minsta tvivel om att dessa institutioner i dag är en del av problemet, säger López Portillo.

ANNONS