Allt fler dör av hudcancer

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-26

Överläkaren Margareta Frohm Nilsson besvarar frågor om malignt melanom: "Dödligheten ökar även bland unga"

Jonas Ernelind 2005.

Den före detta handbollsstjärnan Jonas Ernelind avled i går i sviterna av hudcancer.

Endast 34 år gammal blev han en av cirka 400 svenskar som varje år dör av malignt melanom.

Allt fler solarier tas bort i Sverige.

– Det är ungefär lika många som dör i trafiken, och varje år ökar antalet sjukdomsfall, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare på hudkliniken på Karolinska Sjukhuset

Det talas om att det melanom är ärftligt. Ska en person som exempelvis är 28 år och fullt frisk men har en mamma som haft hudcancer vara orolig?

– Nej, inte automatiskt. De allra flesta fallen, cirka 90 procent, av melanomfallen har inte med ärftlighet att göra. Men det finns familjer där det går i arv.

Jonas Ernelind var ung, bara 34 år. Är det större eller lika risk för unga att drabbas?

– Risken är större för äldre personer, det gäller för cancer generellt. Medelåldern för folk som drabbas av melanom är 50-55 år. Men vi ser många unga som drabbas också vilket är mycket ororande.

Kan man testa sig på något sätt?

– Nej, det finns inget blodprov som man kan ta eller så. Det viktiga är egenkontroll av framförallt födelsemärken och om man ser något som avviker från det normala ska man se till att kolla upp det.

Om man älskar att sola då, ska man vara orolig?

– Nej, men man ska se till att inte bli röd i skinnet. Man ska inte ligga och "pressa" på stranden utan bruka sunt förnuft och använda solskydd. Generellt har vi inte solat med förnuft under 70- och 80-talet - då det var mode att vara riktigt brun. Men det är det ju inte riktigt längre och nu tar man bort solarier, vilket är en bra sak.

Ökar antalet fall i Sverige?

– Ja, med ett par procent varje år och dödligheten ökar också. Det har att göra med vårt solande för 10-15 år sedan. I dag har vi cirka 3000 fall varje år och det skördar lika många offer som trafikdöden, cirka 400 per år.

Hur snabbt är sjukdomsscenariot?

– Det går inte att svara på eftersom vi aldrig kan ta reda på när förändringen har börjat.

Skyddar solkräm?

– Ja, det och kläder.

Är vårsolen farligare än sensommarsol?

– Ja, för man är ofta blekare och har inte hunnit bygga upp pigmenteringen. Dessutom blir det gärna för mycket sol för snabbt. Och det räcker med 15-20 minuter för att bli röd.

Om man bygger upp brännan sakta då. Ger den i sig ett skydd då?

– Ja, pigmentering i sig är ett skydd.

Om man drabbas av malign melanom, är man dödsdömd då?

– Ne, många botas genom kirurgi. Man skär helt enkelt bort förändringen. Prognosen beror väldigt mycket på djupväxten, det vill säga hur snabbt man upptäcker melanomet.

Är någon kroppsdel känsligare än någon annan och bör man i så fall skydda den extra mot sol?

– Nej, det gäller att ha uppsikt över hela kroppen och även delar som inte exponeras för sol kan man få melanom. Män drabbas oftare på bålen och kvinnor på benen men det har sannolikt med hur vi solar att göra. Män tar oftare av sig på överkroppen medan kvinnorna solar benen.

Är det mer svårbehandlat på vissa kroppsdelar?

– Det kan vara svårare rent kirurgiskt att skära i exempelvis fingrar. Det kan vara mer stympande. På ryggen, där man inte ser själv, kan det ju vara svårare att upptäcka och därför farligare. Under foten kan det också vara svårt att upptäcka och kan se lite annorlunda ut.

Kan mörkhyade människor få melanom?

– Ja, fast det är mycket ovanligare. Det är vanligast i Skandinavien, Nordeuropa och Australien. Rödlätta och ljushyade personer löper generellt större risk än de med mer pigment, till exempel innebär olivfärgad medelhavshud större motståndskraft.

För några år sedan talade man ofta om ozonhålet och att det var extra farligt med solen i Australien, är det fortfarande så?

– Jag vet inte hur det ser ut med ozonhålet. Men solen i Australien är så mycket starkare än här vilket innebär en fara. Och där har folk också lagt om sina vanor, man går inte runt oskyddad i bikini på stranden på samma sätt. Det har gjort att man lyckats vända trenden och minska antalet fall de senaste åren.