Misstänkte 22-årige mannen nekar till brott

Publicerad 2013-05-27

Boden/Stockholm. Mannen som misstänks ligga bakom styckmordet på Vatchareeya Bangsuan nekar till brott.

Men i dag beslutade Luleå tingsrätt att häkta 22-åringen, skäligen misstänkt för mord.

– Senast inom vecka måste åklagaren släppa min klient eller presentera ytterligare bevis, säger mannens advokat Bo Forssberg.

Vatchareeya Bangsuan, 20, försvann spårlöst den 4 maj och för en vecka sedan hittades stora delar av hennes kropp i och utanför ett ödehus nordost om Boden.

En 22-årig man i Bangsuans närhet greps i torsdags och begärdes häktad, skäligen misstänkt för mordet. På måndagsförmiddagen inleddes häktningsförhandlingen i Luleå tingsrätt.

Hitta bevis

Häktningen är en så kallad utredningshäktning med den lägre misstankegraden: skäligen misstänkt.

Det är nu upp till åklagarna och polisen att hitta så pass mycket bevisning mot mannen att man kan begära honom fortsatt häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Hur det ska gå till är de mycket förtegna om.

– Vi fortsätter med våra utredningsåtgärder, säger åklagaren Anna Bergström till Aftonbladet.

– Vi arbetar med att hitta så mycket bevis som möjligt.

Kan inte åklagarna presentera ytterligare bevisning inom en vecka kommer beslutet om häktning att hävas och 22-åringen att sättas på fri fot.

Fördes in i blått skynke

Polisen har redan arbetat intensivt för att samla bevis i 22-åringens hem, föräldrahem och sommarstuga. Enligt Luleå tingsrätt är de än så länge tillräckliga, och beslutade efter den 1,5 timme långa förhandlingen bakom stängda dörrar att häkta mannen.

– Åklagaren hade mycket att berätta. Det var därför det tog lång tid, säger 22-åringens advokat Bo Forssberg.

Den misstänkte mannen kom in i rättssalen i handfängsel med ett blått skynke över sig. Han såg mycket tagen ut av stundens allvar och lutade huvudet mot sina händer. Vid ett tillfälle tittade han bakåt, mot det stora pressuppbådet, med trött blick.

Skälen till att åklagarna Ulrika Schönbeck och Anna Bergström vill häkta den 22-årige mannen är att de anser att det finns risk att den misstänkte på fri fot skulle kunna försvåra utredningen genom att exempelvis förstöra bevis eller påverka vittnen.