Porrkungen tillbaka i Sverige

Publicerad 2013-04-28

Här festar porrkungen Berth Milton ihop med Thomas Möller i Malmö

Här sitter porrkungen Berth Milton och festar med Thomas Möller, ex-president i Hells Angels.

Under sitt besök i Malmö bor Milton på lyxhotellet Renaissance – samtidigt som han är skyldig svenska staten nästan en miljard kronor.

Så sent som förra fredagen konstaterade Kronofogden att han saknar tillgångar i Sverige.

I går kväll satt den tidigare porrkungen Berth Milton, 57, på innekrogen Mello Yellos uteservering på Lilla torg i Malmö och drack öl och shots. Hans sällskap var Thomas Möller, 48, ex-presidenten i Hells Angels.

Berth Milton är skyldig svenska staten 927 miljoner kronor. Medan Skatteverket ­tidigare i vår letade efter ­Milton i Spanien kunde ­Aftonbladet avslöja att han lämnat landet och att han köpt en ­jättelik villa på ­paradisön Mauritius i Indiska oceanen.

Milton fortsätter att göra affärer. Han lever ett lyxliv och reser runt i världen ­tillsammans med sin 23-åriga flickvän Michelle Holmgren.

Nu kan Aftonbladet av­slöja att Milton för tillfället befinner sig i Sverige.

Bor på lyxhotell

Han är inte intresserad av att prata om sina skatte­skulder. När Aftonbladets ­fotograf frågar vad han gör i Sverige, om han har semester eller är här i affärer, vill han inte svara:

– Jag vet inte vad du snackar om, säger han.

Efter det sätter de sig ner och markerar att samtalet är slut. De vägrar att svara på några frågor.

Under besöket bor Berth Milton på Hotel Renaissance i centrala Malmö. Han hyr ett rum för omkring 1 900 kronor per natt. När Aftonbladet pratade med honom via ­hotell­- telefonen i går kväll ville han inte svara på några frågor om varför han är i Sverige:

– Jag ska inte stanna så länge, kanske i två veckor.

”Har ett stambord”

Enligt en uppgiftslämnare har Milton och Möller och deras bekanta festat tidigare på hotellet:

– De har ett stambord som de brukar sitta vid, säger Aftonbladets källa.

Samtidigt som Milton och Möller dricker öl på Lilla torg i Malmö fortsätter Krono­fogden att försöka hitta tillgångar att mäta ut.

I fredags i förra veckan upprättades ytterligare en utredningsrapport.

I rapporten, som redovisar Kronofogdens inhämtade uppgifter, slås det fast att Berth Milton saknar utmätningsbara tillgångar i Sverige och att han saknar känd ­inkomst.

Kronofogden har hämtat in uppgifter från 18 banker, såväl svenska som utländska, samt från flera försäkringsbolag, men inga tillgångar har gått att hitta.

Enligt vad Aftonbladet ­erfar har Skatteverket nyligen flyttat Berth Miltons ärende från utlandssektionen till special­verkställighets­teamet. De ­arbetar endast med så kallade ”stora” gäldenärer, alltså personer som är skyldiga staten väldigt mycket pengar.

– Hans ärende har legat där tidigare. Nu har det flyttats tillbaka dit från utlandsenheten, säger en källa.

SÅ UTREDS HAN AV SVENSKA STATEN

Porrkungen Berth Miltons rekordstora skatteskuld härrör från ett beslut 2001 om inkomsttaxering och skattetillägg för åren 1996–2000. Berth Milton överklagade Skatteverkets beslut till ­förvaltningsdomstolen, men vann endast bifall avseende inkomståret 2000, de övriga fyra åren var han skattepliktig enligt domen. Milton överklagade till kammarrätten, som endast fastställde länsrättens dom. Slutligen klagade han till Högsta förvaltningsdom­stolen, men fick inget prövningstillstånd.

Kronofogdemyndig­heten upprättade så sent som i fredags förra veckan en ny utredningsrapport.

I rapporten följande:

Gäldenären saknar kända utmätningsbara tillgångar för täckande av skulden.

Gäldenär saknar känd ­inkomst.

Försök till kontakt med ­gäldenär har vidtagits via ­utskick av krav samt under­rättelser.

Gäldenär har ej avhörts. Kontakt med gäldenärens ­ombud har senast skett ­under 2010.

Förrättning är inte genomförd. Ingen för Kronofogden känd bostads-/förrättningsadress har framkommit vid ­tillgångsundersökningen i Sverige.

JAKTEN PÅ BERTH MILTON

23 mars: Aftonbladet berättar att Berth Milton är skyldig svenska staten nästan en miljard. Kronofogden har ­bara lyckats driva in 32 000 kronor.

24 mars: Skatteverket ­letar efter Berth Milton i Spanien, men Aftonbladet kan avslöja att han inte längre befinner sig där.

21 april: Aftonbladet ­avslöjar Berth Miltons gömställe: paradisön Mauritius i Indiska ­oceanen.

27 april: Berth Milton är till­baka i Sverige och sågs ­ på en restaurang i Malmö.