Polisen: Kan ha varit ett beställningsmord

Publicerad 2012-09-07

Här hittades familjemedlemmarna avrättade.

På platsen finns bromsspår och tecken på att mördaren öppnat eld mot bilen innan det kallblodiga dådet genomfördes.

Polisen misstänker att massakern kan ha varit ett beställningsjobb.

Brittisk och fransk polis letar nu febrilt efter ledtrådar som kan förklara det ursinniga dödandet.

Familjen besköts på en avlägsen parkering mitt i skogen – fyra kilometer från närmaste by. Inga ­vapen hittades på platsen och samtliga döda sköts med ett skott i huvudet, enligt Daily Mail.

Kopplingar till Irak

Enligt åklagare Eric Maillaud ska ett "stort antal" skott ha avlossats och ett 15-tal patronhylsor hittades i närheten av bilen. På platsen fanns bromsspår och enligt polisen ska bilen ha beskjutit med automatvapen innan de fyra personerna kallblodigt mördades.

Men motivet till attacken är fortfarande ett mysterium.

En teori är att någon ville komma åt pappan, en känd och eftertraktad ingenjör som kan ha arbetat med topphemliga uppdrag.

I dispyt med sin bror

Enligt AFP ska mannen ha legat i tvist med sin bror om arvet efter föräldrarna – och polisen utreder nu om tvisten har kopplingar till morden.

– Det verkar som att det fanns en dispyt mellan de två bröderna om pengar. Detta verkar vara trovärdig information som kommer från brittisk polis, säger åklagaren Eric Maillaud till nyhetsbyrån.

– Brodern måste förhöras grundligt. Alla spår kommer att utredas i detalj.

Men polisen har också andra teorier. Både fransk och brittisk media hänvisar till poliskällor och rapporterar att säkerhetspolis länge haft koll på de två bröderna. Deras pappa, som nyligen avled, ska ha varit en framgångsrik företagare i Irak innan han blev osams med Saddam Husseins regim och flydde från landet med familjen på 1970-talet, skriver TT-AFP.

Kan ha koppling till vapenindustrin

Nyhetsbyrån uppger att det antyds att underrättelsetjänster misstänkt att männen i familjen kan ha kopplingar till vapenindustrin i Mellanöstern, något som i så fall skulle göra dem tänkbara mål för agenter från bland annat Israel, Iran och Irak. När brittiska myndigheter fick uppgifter om den ihjälskjutne pappans identitet skickades ett 20-tal agenter till brottsplatsen, skriver TT-AFP.

Döttrarna i familjen, som överlevde attentatet, vaktas nu av beväpnad polis. Den äldsta flickan ligger i koma och kämpar nu för sitt liv, rapporterar Sky News.

Pappan ska ha varit känd av den brittiska underrättelsetjänsten i 20 år och brittisk polis ska ha övervakat familjens hem under flera veckor i början av 2000-talet, skriver Daily Mail. Varför polisen varit intresserad av den 50-årige mannen är oklart, men enligt tidningen rör det sig om kopplingar till Irak.

”Orolig över familjen”

Enligt en granne ska pappan en kort tid innan de reste i väg ha sagt att han hade problem.

– Han berättade att han hade familj i Irak och att han var orolig över deras säkerhet, säger Jack Saltman, granne till familjen i brittiska Claygate, till Daily Mail.

Samtidigt beskrivs familjen som väldigt lugn och skötsam av flera grannar.

Frankrikes president Francois Hollande meddelade i går att ärendet har högsta prioritet.

– Vi kommer göra allt för att hitta mördaren, säger han enligt Sky News.