Clevelandpolisen kritiseras från flera håll

Publicerad 2013-05-09

Nonchalerade larmsamtal, nedlagda ärenden och vittnen som avfärdats.

Uppgifter från grannar och anhöriga vittnar om en likgiltig poliskår.

Nu haglar anklagelserna över Clevelandpolisen.

I ett helt decennium misstänks Amanda Berry, Gina DeJesus och Michelle Knight ha hållits fängslade i Ariel Castros hus i ett tätbefolkat område i Cleveland.

Gjorde polisen tillräckligt för att hitta kvinnorna?

Den frågan ställer sig allt fler Clevelandbor i takt med att polisarbetet kring hur och varför de tre kvinnorna kidnappades fortskrider.

Polisen gav upp

Michelle Knight försvann spårlöst efter att ha lämnat sin kusins hus för tio år sedan. På måndagkvällen fritogs hon av polisen efter tio år i fångenskap i Ariel Castros skräckfort på Seymour Avenue i Cleveland.

Michelles mamma, Barbara Knight, har länge anklagat Clevelandpolisen för att de inte gjort tillräckligt för att hitta dottern. När anmälan kom in trodde polisen att hon hade försvunnit frivilligt. Barbara Knight menade att det inte var likt hennes dotter. Men polisen lyssnade inte. 

– Polisen tog inte min anmälan på allvar, säger Barbara Knight till Fox 8.

Polisen gav efter en tid upp sökandet efter Michelle Knight. Men Barbara Knight fortsatte att leta på egen hand, utan polisens hjälp. Polisen i Cleveland försvarar sig med att de fått in "väldigt få tips" om Michelle Knights försvinnande.

Polisen kom aldrig - trots larm

Men Barbara Knight är inte ensam i sin kritik mot Clevelandpolisen. Ariel Castros granne Israel Lugo berättar att hennes syster såg en kvinna och en flicka i Ariel Castros hem. Samtidigt hade hon hört bråk och skrik från huset.

– Hon fick en dålig känsla. Vi gick dit men när vi kom fram var fönstret täckt av plywoodskivor. Man kunde inte se in. Jag knackade på dörren 20 gånger men ingen öppnade, säger han till Aftonbladet.

Han gick hem och larmade polisen.

– Men de kom aldrig dit.

Samma år såg några äldre personer som bor i ett ålderdomshem mitt emot huset hur Castro "rastade" flickorna i trädgården på baksidan, berättar han.

– De var nakna och gick i hundkoppel på alla fyra. Kvinnorna ringde polisen och berättade senare om händelsen för mig. Inte heller då kom polisen dit, säger Lugo.

Enligt SVT har flera grannar berättat liknande historier. Polisen har larmats till platsen, efter att boende i området sett en naken kvinna i huset som försökt påkalla deras uppmärksamhet. Men trots otaliga larmsamtal hade polisen inga misstankar om att något brott skulle ha begåtts i huset. Clevelandpolisen förnekar att några sådana larm har kommit in.

"De anklagade oss för att ljuga"

En annan som sällar sig till kritikerna är Clevelandbon Brian Poindexter. Mannen berättar för lokaltidningen The Plain Dealer att han är nästan helt säker på att han såg Gina DeJesus precis innan hon kidnappades. Poindexter såg att DeJesus gick ner för West 105th Street–Lorain Avenue när en stor bil saktade ner bredvid henne. Mannen i bilen, som hade mörkt hår och mustasch, började prata med DeJesus. Enligt Poindexter verkade flickan nervös så han memorerade bilens registreringsskylt – ELLIOTC.

När Gina DeJesus försvinnande blev offentligt dagen efter tog Brian Poindexter kontakt med polisen. Tillsammans med sin bror berättade han om det han hade sett, men mötet med polisen blev inte som han hade förväntat sig.

– De agerade som om vi hade hittat på allt, eller som om vi hade en personlig vendetta mot den här mannen. De anklagade oss för att ljuga och hitta på saker, säger Poindexter till The Plain Dealer.

Larmoperatör under utredning

Polisen anklagas även för att inte ha tagit Amanda Berrys desperata larmsamtal seriöst. Larmoperatören som tog emot Amanda Berrys nödsamtal är nu under utredning. Polisen menar att larmoperatören följde de riktlinjer som finns kring nödsamtal, men att det finns delar av samtalet som bör utredas. Bland annat det faktum att larmoperatören inte stannade kvar i luren tills polisen var på plats hos Amanda Berry.