Demonstranter tvingade flera vallokaler att stänga

Publicerad 2014-02-02

Politiskt dödläge efter Thailandsval

Mer än var tionde vallokal i Thailand tvingades stänga på grund av regeringsfientliga demonstranter.

Nu väntar månader av politiskt dödläge — och fortsatta protester från oppositionen.

Trots att söndagen val, påkallat av premiärminister Yingluck Shinawatra, gick relativt lugnt till är landet inte närmare en lösning på den redan flera månader långa politiska krisen. Sju människor skadades i Bangkok när demonstranter från de två olika lägren drabbade samman, men inga allvarligare våldsutbrott rapporterades.

Hindrades att rösta

Det viktigaste oppositionspartiet, Demokraterna, bojkottade valet, och omkring 10 000 av landets nära 94 000 röstlokaler kunde inte öppnas på grund av blockader från oppositionen, uppger valkommittén. Främst berördes Bangkok och provinser i söder där oppositionen är stark. Miljontals människor hindrades från att rösta, och nu väntar fyllnadsval som i värsta fall kan ta månader att genomföra.

- Jag kom för att rösta, men de förnekade mig mina rättigheter, sade Praneet Tabtimtong, en av de ilskna röstberättigade som stoppades utanför en vallokal i Bangkok, till AFP.

Övergångsregering

För att det nyvalda parlamentet ska kunna öppna krävs närvaro av 95 procent av de 500 ledamöterna. Att valet inte kunde genomföras fullt ut innebär att Yingluck Shinawatras regering sitter kvar tills dess att fyllnadsvalen är klara — en expeditionsministär i en ytterst osäker sits och med begränsad makt. Syftet med valet var att garantera Yingluck Shinawatra — som har ett starkt stöd på landsbygden — att sitta kvar på posten.

Men den politiska turbulensen är inte över. Demonstranterna uppmanar till att fortsätta kampen för att störta Yingluck, oavsett valresultat.

- Vinnarna kommer inte att representera det thailändska folket, sade protestledaren Suthep Thausuban.

Premiärministern sade i en kommentar att valet i stort var "en positiv signal".