Vilka är det som sitter i EU-parlamentet?

Uppdaterad 2014-05-19 | Publicerad 2014-05-08

Mer svängrum och mindre partipiska gäller för ledamöterna i EU-parlamentet.

Ofta är de också betydligt mer färgstarka än de som sitter i vår svenska riksdag.

Som Daniel Cohn-Bendit, 69, som bytt land varannan mandatperiod.

Aftonbladets
valkompass

Om man ska generalisera är det färgstarkare personer som sitter i EU-parlamentet än de i riksdagen. I EU-parlamentet har den enskilde ledamoten större svängrum än i riksdagen där partipiskan är hårdare.

Ledamoten har också större chans att sätta avtryck än en riksdags­ledamot. Det beror på systemet med rapportörer och underrapportörer (mer om det i senare lektioner).

Antalet krymper

I dag sitter 766 leda­möter, som är direktvalda av väljarna i sitt hemland, i EU-parlamentet. Efter valet den 25 maj krymper antalet ledamöter till 751.

Det beror på att Kroatien blev medlem i EU 1 juli förra året. Eftersom parlamentet var mitt i en mandat­period ville man inte krångla till det utan utökade med de kroatiska ledamöterna. Nu blir platserna lika många som tidigare.

Sverige behåller sina 20 platser. På mandaten sitter representanter för Pirat­partiet (2), V (1), S (6), MP (2), KD (1), C (1), FP (3), M (4).

Färgstark ledamot

Ledamoten måste ha rösträtt i sitt hemland men får inte sitta i hemlandets riksdag eller parlament.

Daniel Cohn-Bendit, 69, är en av parlamentets mest färgstarka ledamöter. Som ung var han anarkist och aktiv under 1968 års vänstervåg. Numera tillhör han de gröna men han ställer inte upp till omval.

Cohn-Bendit är en symbol för den europeiska integrationen. Född i Frankrike med tysk far och fransk mor. År 1994 valdes han in i parlamentet som tysk ledamot, 1999 som fransk ledamot, 2004 som tysk och 2009 återigen som fransk.

Följ ämnen i artikeln