MP bjuder in regeringen för att lösa tågkaos

Publicerad 2014-01-07

Men infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd nobbar inviten

Efter nyheten om ett nytt haveri i tågtrafiken vill Miljöpartiet nu snabbt få till en lösning tillsammans med regeringen.

– Jag var precis på centralstationen och pratade med folk. Svenska tågresenärer börjar bli luttrade. Men vi politiker måste ruska runt debatten, den ska inte färgas av luttrade resenärer som rycker på axlarna, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

I morse kom nyheten som känns som en repris: tågtrafiken från Stockholm har drabbats av stora förseningar på grund av ett urspårat posttåg. Både pendeltåg och fjärrtåg riskerar att bli försenade. Felet kan vara helt åtgärdat först om en vecka, enligt Trafikverket. Miljöpartiets språkrör minglade i dag på centralstationen i Stockholm för att prata med resenärer. Efteråt bekriver det ena språkröret, Åsa Romson, resenärerna som  "luttrade personer med lågt ställda förväntningar".

– På grund av läget öppnar vi nu upp för samtal med regeringen om snabba åtgärder som vi alla partier kan hjälpas åt att genomföra. Vi menar att vi snabbt måste sätta oss och ha de diskussionerna. Problemen inom tågtrafiken inom Sverige är för viktiga för att bara låta tiden gå.

Konkret ser Åsa Romson både att det kan handla om snabba pengar och att den järnvägsutredning som regeringen tillsatt kan behöva bli klar tidigare. Miljöpartiet menar också att mer pengar behöver satsats på järnvägen för att både underhåll och utbyggnad ska kunna äga rum. 

– Trafikverket säger själva i sin utredning att man behöver 7 miljarder extra de kommande 12 åren, vilket vi också vill satsa. Regeringen prutar och ger bara två tredjedelar av det.

Ministern avfärdar inviten

När Aftonbladet når Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd beklagar hon att tågen inte går som de ska just nu, men avfärdar bestämt Miljöpartiets invit.

– Frågan är om vad som är realistiskt och vad som är populistiskt. Jag har själv inte sett någon inbjudan till samtal. Ska man prata sakpolitiskt så kan man fråga sig vad man ska göra. Miljöpartiet har tidigare skött sådana här sådana här inbjudningar via media, det tycker inte jag är seriöst.

Miljöpartiet hävdar att de vill skynda på processen och till exempel tillsätta mer pengar snabbt - har ni tid att vänta?

Frågan är vad man menar med snabba lösningar. Just när det gäller järnväg så ska man göra ett arbete samtidigt som trafiken går. Då är det viktigt att arbetet sker säkert. Sen är det intressant att Åsa Romson säger det med tanke på att Trafikverket har mer än dubbelt så mycket pengar nu jämfört med när MP och S försökte få ordning på järnvägen. De pengar som tillförs måste användas på ett bra sätt samtidigt som trafiken går, det måste göras under ordnade former.

Ansvarig myndighet för järnvägen är Trafikverket. Enligt Catharina Elmsäter-Svärd förs en dialog mellan Trafikverket och regeringen kring hur arbetet kan förbättras, och helt nöjd är ministern inte i dagsläget.

– Alla kan alltid göra saker bättre och det gäller även Trafikverket.

Riksrevisionens kritik mot regeringen

För någon månad sedan riktade Riksrevisionen efter en omfattande granskning skarp kritik mot regeringen för skötseln av järnvägen. Bland annat visade granskningen att regeringen inte skaffat sig den överblick som krävs gör att kunna styra tågtrafiken och man har heller inte gett varken tågbolag eller myndigheter rätt förutsättningar för att kunna förebygga förseningar, menade man.

– Det finns blandade uppfattningar om den kritiken och det där är något som regeringen nu kommer att svara på. Vi har fyra månader på oss att göra det tillbaka till riksdagen. Vi återkommer om det, säger Catharina Elmsäter-Svärd.