Män frias - kvinnan skrek inte

Publicerad 2014-03-20

Kvinnan låg fastbunden i sju timmar

Männen dömdes i tingsrätten för att ha bundit fast den prostituerade kvinnan med en strypsnara och våldtagit henne i timmar.

Men gärningsmännen friades. Hon borde ha skrikit på hjälp, enligt hovrätten.

Nu kan domen komma att överklagas till Högsta Domstolen.

– Att ställa krav på att någon ska agera rationellt efter att ha blivit utsatt för ett sådant utdraget övergrepp är orimligt, säger åklagaren Stefan U Lind.

Det var den 26 november 2012 som kvinnan fick en beställning om sexköp av de två männen.

Men mötet i hennes lägenhet i Göteborg utvecklades snart till ett brutalt och utdraget övergrepp, enligt en tidigare dom i tingsrätten. Männen, 37 och 44 år, ska enligt domen ha bundit ihop kvinnans armar och satt en strypsnara kring hennes hals, sparkat och slagit henne innan de våldtog henne i flera timmar.

– De tog tag i mina armar och kastade mig ned på sängen. Sedan knöt de en snara runt min hals, säger kvinnan till Aftonbladet.

Hon berättar hur hon var tvungen att hålla huvudet upplyft från sängen för att inte kvävas och hur männen under övergreppet drog i strypsnaran så att den snärjdes hårdare och hårdare kring hennes hals.

– Repet gick igenom min hud. Hade jag slappnat av hade jag strypts ihjäl, sakta men säkert.

Kritik mot domen

37-åringen och 44-åringen dömdes i januari i Göteborgs tingsrätt till 3 år och 6 månaders fängelse för våldtäkten. Men för några veckor sedan hävdes domen. Kvinnans berättelse var inte tillräckligt trovärdig, menade hovrätten som skriver att en av anledningarna till frigivningen var att kvinnan, som uppger att hon varit bunden i sammanlagt sju timmar, borde ha skrikit på hjälp.

– Hovrätten friar för att de säger att jag inte skrikit, men att skrika var det inte på tal om. Jag var avstängd och helt borta, säger kvinnan.

Dessutom nämner hovrätten att kvinnan gillade att använda rep när hon hade sex privat, något som kan ha fått männen att tro att det var okej att binda henne.

– Jag kan inte förstå hur de kan gynna två kriminella framför att lyssna på mig? Är man prostituerad så ska man skylla sig själv, ungefär. Jag har läkarintyg som styrker vad jag har sagt, men det verkar som att man försöker hitta kryphål i systemet. Det är ett hån mot svensk lag, säger kvinnan.

Männen nekade helt till anklagelserna och menade att kvinnan var med på allting. Allt hade gått rätt till – ”by the book”, säger de i ett förhör.

Kammaråklagare Stefan U Lind är starkt kritisk till domen.

”Inte så emotionell”

– Att ställa krav på att någon ska agera rationellt efter att ha blivit utsatt för ett sådant utdraget övergrepp är orimligt. Jag har precis lämnat in en begäran om överklagan i Högsta Domstolen till riksåklagaren, säger han.

Han vet inte hur stor vikt hovrätten lagt vid det faktum att kvinnan sålde sex vid tillfället för våldtäkten.

– Däremot tror jag att det haft betydelse hur kvinnan har berättat om händelsen. Hon har varit teknisk i sina beskrivningar och inte så emotionell som man kanske förväntar sig att en målsägande ska vara. Vilket inte är så konstigt, förhören hölls mer än ett år efter händelsen, säger Stefan U Lind.

Stor vikt vid kvinnans förflutna

Att våldtäktsutredningar lägger stor vikt vid kvinnans förflutna är inte ovanligt, säger Madeleine Leijonhufvud, straffrättsexpert vid Stockholms universitet.

–  Jag tror inte att en kvinna med annan bakgrund som hittas bunden och övergiven på det här sättet skulle ha fått uppleva att de identifierad män som gjort detta blev frikända, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Det finns inga rättsliga regler som säger att ett våldtäktsoffer måste skrika eller göra motstånd för att rätten ska kunna bevisa våldtäkt, menar hon.

– I dag finns kunskap om hur offer för övergrepp beter sig. Det är vanligt att de ”går ur sin kropp” och inte skriker eller gör motstånd. I andra brottsfall kräver man sällan att offret skriker, där utgår man normalt från att offret inte försvarar sig.