Dina hemligheter på datorn - så lätt kan de avslöjas

Publicerad 2013-09-30

Så kan surfhistoriken hamna i fel händer

Brukar du koppla upp dig på öppna nätverk på kaféer och restauranger?

Då får du vara beredd på att dina hemligheter som lösenord, mejlinnehåll och surfhistorik kan hamna i fel händer.

– Kan du undvika det så ska du göra det. Vi har ju relativt billiga datatrafikavtal i Sverige, så är du inom Sveriges gränser kör hellre uppkopplingen genom mobilen. Det är betydligt säkrare med 3g och 4g än med trådlösa nätverk, säger Anders Nilsson som är säkerhetsexpert på Eurosecure till tidningen idg.se.

Trots att det i Sverige är relativt billigt att surfa är det många som kopplar upp sig på öppna nätverk när de har chansen. Något som enligt Anders Nilsson, säkerhetsexpert på Eurosecure, inte alltid är så smart.

– Kaféet med gratis trådlöst internet kan ge dig obegränsad internettillgång men de kan också logga och försöka påverka trafiken, säger Nilsson till tidningen idg.se

Kan hamna i fel händer

När trafiken avlyssnas kan känslig information som lösenord, surfhistorik och mejlinnehåll hamna i fel händer. Men det kan också röra sig om riktade attacker där någon istället försöker injicera skadlig kod hos användarna.

För att undvika problem är det bästa att aldrig använda trådlösa nätverk men om du verkligen måste finns det några saker man, enligt Nilsson,  kan tänka på.

Det första är att bara koppla upp sig på trådlösa nätverk som kräver lösenord, på det sättet begränsas de som har tillgång. Ett annat och bättre alternativ är att samtidigt använda en vpn-tjänst.

Karin Holmberg

Följ ämnen i artikeln