Ledde Soldiers of Odin-grupp – tog över Gula västarna

Expo: Motstånd mot invandring binder samman proteströrelsen i Sverige

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:

I Frankrike har Gula västarna demonstrerat i månader mot president Macrons politik.

När rörelsen nu etablerar sig i Sverige är det kritik mot invandringen som är den enande kraften.

Aftonbladets granskning visar att den största svenska Gula västar-gruppen på Facebook leds av Per Sonne Hansen, som har ett förflutet i högerextrema Soldiers of Odin.

”De riktiga svenska hjältarna är de som ställer upp mot ondskan”, skriver han i ett inlägg.

I månader har människor över hela Frankrike tagit på sig gula reflexvästar och gett sig ut på gatorna för att protestera mot det politiska etablissemanget.

Demonstrationerna – och förstörelsen som följt i dess spår – har skapat rubriker över hela världen.

Nu har proteströrelsen spridit sig till Sverige. Än så länge syns de svenska anhängarna främst på sociala medier. Men en del demonstrationer har också anordnats. På söndagseftermiddagen samlades Gula västarna i centrala Göteborg under parollen ”folkrörelsen växer och protesterna fortsätter i hela landet”.

Förenas i kritik mot invandring

Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska stiftelsen Expo, beskriver den svenska Gula västar-rörelsen som spretig.

– Det är väldigt brokigt. På sociala medier finns någon gruppering som är mer vänsterorienterad, men det är högerextremismen och högerpopulismen som dominerar, säger han.

1 av 4 | Foto: SKÄRMDUMP FACEBOOK
53-årige Per Sonne Hansen tar nu avstånd från Soldiers of Odin. ”Jag lever som en vanlig Svensson”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

– Det som binder samman mycket av Gula västarna i Sverige är invandringsmotstånd, högerextremism och olika typer av konspirationsteorier. Det är en väv av olika åsikter som ofta förekommer i sådana här sammanhang.

Enligt Leman är det vanligt att rörelser liknande denna uppstår efter val.

– Det finns en energi och en frustration som kan manifesteras på det här sättet. Gula västar-elementet blir mest rekvisita. Man inspireras av stämningen i Frankrike och hoppas att man kan ta det till sin egen kamp.

– Vad vi ser är inte en ny rörelse, utan det handlar om existerande högerextrema grupper som samlas under ett nytt namn.

”Hårt mot hårt som gäller”

Den största svenska protestgruppen på Facebook heter ”Gula västar Sverige” och har i nuläget drygt 10 000 medlemmar. I beskrivningen slår administratörerna fast att en central fråga är missnöje mot FN:s flyktingöverenskommelse ”Global compact for migration”. Där listas dock också flera andra punkter, såsom:

  • Vi kämpar för yttrandefriheten och sann demokrati

  • Sandlådenivån i Rosenbad

  • Drivmedelskatten

  • Maud Olofsson ska ställas inför rätta i KU för Nuon-affären

I gruppens interna diskussioner dominerar dock flyktingmotstånd och fientlighet mot invandrare. Det visar inlägg som Aftonbladet har tagit del av.

”One bullet”, skriver en person som kommentar till en video av migranter som upptäckts när de försökt gömma sig på ett lastbilsflak.

I flera poster uppmanas anhängare att inte backa om demonstrationer urartar i tumult och våld.

”Finns det ingen annan lösning om de börjar veva med batonger och liknande, ja då är det hårt mot hårt som gäller”, skriver en man.

Vädjar om pengar – är dömd för brott

Talesperson för ”Gula västar Sverige” är Per Sonne Hansen. Han är en 53-årig man som tidigare är dömd för bland annat grov stöld och rån.

På Facebook delar han ofta med sig av invandringskritiskt material.

I december lade han upp ett foto med texten ”Det är dags att återerövra Norden”. Några veckor före det spred han en bild på en svensk flagga med texten ”SD” och ”Sverige först”.

2016 ledde Per Sonne Hansen under en period en lokalavdelning för den högerextrema organisationen Soldiers of Odin i Malmö.

I Gula västar-gruppen, och flera lokala undergrupperingar, har Sonne Hansen uppmanat medlemmar att skicka pengar till hans personliga bankkonto.

”De riktiga svenska hjältarna är de som ställer upp mot ondskan. Den ondskan som förgör människors liv och sinnen. Vi i Sverige måste anstränga oss extra mycket då landet sover. Vi ber om er hjälp”, heter det i ett inlägg från januari.

I kommentarsfältet meddelar många medlemmar att de skänkt en slant. Några är dock kritiska och efterfrågar information om vad pengarna går till.

”Till skillnad från politiker vill vi redovisa varje utgift och med vishet hantera vår budget”, skriver Sonne Hansen i posten.

Sonne Hansen: ”Vi kräver ändring”

Aftonbladet har varit i kontakt med Per Sonne Hansen för att ställa frågor om hans engagemang i Gula västarna. I ett sms avböjer han intervju på grund av sjukdom. I ett mejl skriver han senare:

”Gula västar Sverige har ingen ledare utan folket tillsammans leder men igen någon måste våga ta ansvar och beslut och jag har gjort detta. Men tillsammans kräver vi ändring.”

Gällande Facebookinläggen så betonar 53-åringen att de lagts upp på hans privata profil.

”Det kan vara så att jag tycker att Sverige är långt ifrån sig likt, men det gör inte mig till rasist om det är det du syftar på”.

Per Sonne Hansen hävdar att de insamlade pengarna har gått till en VPN-klient och att starta en hemsida. Han vill dock inte uppge hur stora summor det rör sig om.

Om Soldiers of Odin-tiden skriver han:

”Det var länge sedan jag var med och jag har inget med deras åsikter att göra länge. Jag lever som en vanlig Svensson.”

LÄS OCKSÅ

Bakom bilden | Andreas Bardell: Protesterna i Paris

Publicerad:

LÄS VIDARE