Tvåbarnspappan gick på promenad – är mystiskt försvunnen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-22

Spåren: ett hundkoppel och en snusdosa

"Johan", 48, tog en promenad med hunden i skogen i söndags – och nu är båda mystiskt försvunna.

De enda spåren är ett hundkoppel och en snusdosa.

– Det är jättejobbigt, man befarar det värsta, säger frun.

Nu på morgonen har letandet återupptagits.

Vid 13-tiden i går på söndagen bestämde sig Johan, som egentligen heter något annat, för att ta en promenad med hunden ute i skogen längs Ljungbyån, vid hemmet i Nygrantorp, någon mil väster om Kalmar.

När han inte kommit hem fram mot kvällen blev familjen orolig.

– Han hade gått samma väg dagen innan med hunden – och tänkte ta en långpromenad igen för att hitta hundkopplet som försvann då, säger hans fru till Aftonbladet.

Familjen, Johans fru och två 16-åriga barn, försökte ringa på mobilen som han alltid har med sig ut. Men kom bara till telefonsvararen.

”Vi letade överallt”

– Vi gav oss ut och letade överallt. Vi hittade en del spår och ropade efter hunden, säger frun som befarar det värsta.

Det värsta scenariot är att hunden sprungit ner i ån och att Johan följde efter. Det är fortfarande is på sina ställen och väldigt strömt. Han kan ha försvunnit in under isen, säger hon.

Polisen drog snabbt igång ett massivt sökpådrag på söndagskvällen vid mannens bostad och ute i skogen. Sökandet vilade under natten, och återupptogs nu på morgonen. Men Johan och hunden har fortfarande inte hittas.

Helikopter och hundpatruller

På måndagen sattes en helikopter och ett 20-tal personer ur hemvärnet in i sökandet. Totalt letade ett 50-tal personer – inklusive nio hundpatruller – efter den försvunne mannen och hans hund.

De enda spåren är hundkopplet, som Johan själv letade efter, och en snusdosa av märket han använder.

Van vid naturen

Området är snårigt och skogigt med mycket sankmark.

– Johan är van i naturen, han har varit scoutledare och varit ute på många hajker. Han brukar alltid höra av sig om han blir sen, så nu är man väldigt orolig. Ovissheten är det jobbigaste. Tänk om han ligger skadad någonstans, säger frun.

Försvinnandet är ett mysterium för polisen, som inte misstänker något brott.

– Vi letar förutsättningslöst och på alla tänkbara ställen, säger Ulf Karlsson, informationsansvarig på polisen i Kalmar.