Romska tiggare har kartlagts av polisen

Uppdaterad 2016-06-10 | Publicerad 2015-12-16

I nästan ett års tid har polisen kartlagt romska EU-migranter som befinner sig i Sverige, avslöjar Ekot i Sveriges Radio. Detta utan att personerna har varit misstänkta för något brott.

Uppgifterna ska ha lagrats i ett omfattande register.

– Man vill ha en ursäkt för att få ut dem ur landet, säger debattören Hans Caldaras.

Polisen har uppmanats att närhelst de kommer i kontakt med tiggare fotografera deras id-handlingar och ställa en mängd detaljerade frågor, avslöjar Ekot i dag. Polisen har bland annat samlat in information om var migranterna kommer ifrån, varför de befinner sig i Sverige, vilka de reste hit med och hur familjebilden ser ut.

Uppgifterna ska sedan ha lagrats i ett omfattande register.

– Vi blev fotograferade och fick svara på mängder med frågor. I en halvtimme höll polisen på, säger en kvinna från en ort i södra Rumänien som Ekot pratat med.

Flesta tigger frivilligt

Kartläggningen har pågått under det senaste åren. Enligt polisen har syftet varit att ta reda på om tiggarna, majoriteten romer från Rumänien och Bulgarien, är offer för människohandel.

– Detta har haft i huvudsak två syften: Dels att upptäcka människohandel i ett tidigt skede och dels att skapa en bild över vilken brottslighet som är kopplad till tiggeri, säger Linda Staaf, chef för polisens underrättelsetjänst, till Ekot.

– Om vi inom polisen ser att det är en utsatt person som vi misstänker kan fara illa behöver vi ställa frågor av omsorg. För om inte vi ställer frågor, och bryr oss om den enskilde, vem ska då ställa de frågorna?

Informationen har sammanställts i en rapport som presenterades för regeringen i början av december. Den visade att det förekommer att tiggande EU-migranter styrs av kriminella ligor, men att merparten som tigger gör det frivilligt.

”Kartläggning av etnicitet”

Hans Caldaras, debattör och svensk rom, är mycket kritisk till polisens informationsinhämtning. Enligt honom är syftet att förmå tiggare att lämna landet.

– Det här är återigen en undersökning som grundar sig på etnicitet. Man vill gå ut och säga att man gör det av humanitära skäl. Men när man gör en sådan här registrering så luktar det precis som att man använder samma metod och har samma baktanke som Skånepolisen, säger Hans Caldaras till Ekot, och hänvisar till det hemliga registret som avslöjades 2013.

– Man vill ha en ursäkt för att få ut dem ur landet.

Har funnits andra register

2013 avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen i hemlighet upprättat ett register över romer, ofta utan brottsmisstanke. Registret omfattade nästan 5 000 personer. Många av dem var barn.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, dömde ut registret som olagligt.

– Vi har hittat många olagligheter i detta register, och är starkt kritiska till det, sa SIN:s ordförande Sigurd Heuman till DN då.

Enligt Linda Staaf råder det dock inga tvivel om att det register man nu gjort är lagligt.

– Det har varit väldigt viktigt för oss att säkerställa att detta är i enlighet med polisdatalagen. Därför har vi haft jurister med oss från dag ett, säger hon till Sveriges Radio.

Tidigare i morse berättade Heuman i Aftonbladet TV att även det nya romregistret kommer att utredas.

– Vi kommer att granska detta register för att se vad det innehåller och om det överenstämmer med polisdatalagen.

Här är dokumentet som visar underrättelsetjänstens instruktioner till polisen (extern länk)