Ny skräckrapport: 60 miljoner på flykt

Publicerad 2015-06-18

Krigen i Mellanöstern och Afrika har lett till en mänsklig katastrof.

Sextio miljoner barn och vuxna – fler än någonsin – befinner sig på flykt.

– Vi bevittnar ett paradigmskifte och går mot en era då flyktingströmmarna och de insatser de kräver helt saknar motstycke, säger António Guterres, FN:s flyktingkommissarie.
Dra på knappen uppe till höger för att se var flyktingarna hamnar, land för land.

År 2014 var ett av de värsta för världsfreden på många år. Terrorgruppen Islamiska staten inledde blodiga offensiver i Syrien och Irak och förföljde kristna och andra minoriteter.

Libyen och Sydsudan störtades ner i våldsamma inbördeskrig och konflikten i Ukraina förvärrades.

Tiotusentals människor har dött på slagfälten. Men det mänskliga priset är långt högre än så.

På lördag hålls den internationella flyktingdagen, för att uppmärksamma alla som tvingats fly sina hem.

Fler än någonsin på flykt

Redan i dag kommer nya skräcksiffror från FN:s flyktingorgan, UNHCR. De visar att fler människor än någonsin är på flykt just nu – runt 60 miljoner.

– Vi bevittnar ett paradigmskifte och går mot en era då flyktingströmmarna och de insatser de kräver helt saknar motstycke, säger António Guterres, FN:s flyktingkommissarie i en kommentar.

Minst lika oroväckande är att ökningstakten också accelererar. I  fjol tvingades 42 000 nya människor på flykt – varje dag. Det motsvarar alla som bor i Motala eller Trelleborg.

"Chockerande siffror"

Karolina Lindholm Billing, biträndande regionchef för UNHCR i norra Europa, är inte förvånad:

– Vi ser det här varje dag genom vårt direkta arbete med människor på flykt. Men när man sedan räknar ihop siffrorna och ser vilken otrolig ökning det har varit är det chockerande.

Fortfarande är det kriget i Syrien som driver flest människor på flykt.

Men även konflikter i Kongo, Sudan, Somalia, Sydsudan, Irak och Colombia bidrar.

Hälften av flyktingarna är barn.

– Det är väldigt svårt att tillfredsställa grundläggande behov som vatten, mat, skola, sjukvård och psykosocialt stöd, säger Karolina Lindholm Billing.

Vill öka förståelsen

Hon hoppas att rapporten ska öka förståelsen för varför människor flyr och tar risker, till exempel genom att sätta sina barn i sjöodugliga båtar på väg över Medelhavet.

– Man har inget alternativ.

Hur kan man som svensk hjälpa till?

– Genom att bidra till ett gott mottagande av de som kommer till Sverige. Fråga några flyktingar i en skolklass om de vill hänga med och spela fotboll. Eller bjuda över grannen på kaffe. Det betyder oerhört mycket. Och skänka pengar, så klart. Humanitära organisationerna som UNHCR behöver mer finansiering.

Samma drömmar

Sverige tog i fjol emot 75 000 flyktingar, en ökning med nästan 40 procent. Men fortfarande finns nästan nio av tio flyktingar i fattiga länder.

– Det viktiga att komma ihåg är att bakom den här enorma siffran så är det kvinnor, män, flickor och pojkar som alla har ett namn och en identitet. Deras drömmar och behov är desamma som våra, säger Karolina Lindholm Billing.