Bli friskare – med ”öl-gröt” till frukost

Publicerad 2015-10-16

Svenska forskare om ölgoddarna som ger hälso-boost

Malt, som finns i öl, har visat sig vara en hälsans superhjälte.

Så i framtiden ser forskare från Lunds universitet gärna att vi inte bara dricker utan också äter malt, i exempelvis bröd och gröt.

Sädesslaget korn är enligt forskning bra för att hålla tarmen och tarmbakterierna på gott humör. När kostfiber i korn bryts ner i tarmen bildas nämligen smörsyra, som tidigare har visat sig ha många bra hälsoeffekter.

Nu visar en ny studie från Lunds universitet att hälsoegenskaperna i korn får en rejäl extra skjuts om kornet först mältas, det vill säga först får gro, för att sedan torkas och värmebehandlas – då bildas malt.

Öl-behandling ger hälsoboost

Idag används malt vid ölbryggning, men forskarna menar att det också skulle göra sig bra i livsmedel som bröd och gröt. Malt kan ha positiva effekter på flera olika livsstilssjukdomar, på energiupptag, inflammationer och sammansättningen av tarmbakterier.

Studien publiceras i Molecular nutrition & Food Research nu i oktober och visar att valet av råvaror är viktigt för oss, men också att tarmfloran påverkas av hur råvaran behandlas. Jämförelsen mellan obehandlat korn och mältat korn visar just det.

- Det var förvånande att samma livsmedel kan ge så olika tarmflora-sammansättning beroende på om man äter det som det är eller om man äter det mältat, säger Frida Fåk, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning.

Mat som medicin

Upptäckten med forskningen, som är gjord på råttor, är enligt forskarna ett första steg till skräddarsydda livsmedel som ska ge optimala hälsoeffekter – mat som medicin. Studien visar att just mältning, kan bli en viktig metod för att påverka vår tarmflora och göra oss friskare. Just bakterier är ett hett forskningsområde just nu och tarmbakterier tycks ha ett finger med i spelet med i väldigt mycket som rör vår hälsa.

Hitta avhandlingen här

Malin Kaldo

Följ ämnen i artikeln