FN: Tio år att vända klimatvärmning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-27

Världens fattiga drabbas hårdast

Det är verkligen allvar – särskilt för världens fattiga.

FN-organet UNDP slår an tonen direkt i sin årliga rapport om utvecklingen världen över.

”Världen har mindre än ett årtionde på sig att lägga om kursen. Ingen enskild fråga är viktigare, eller kräver mer ombedelbar handling.” skriver man.

Tidigare rapporter från FN:s klimatpanel har talat om att vi har omkring 15 år på oss att agera om vi ska kunna begränsa skadorna av klimatuppvärmningen. Men när FN:s utvecklingsorgan UNDP nu lämnar sin rapport om hur uppvärmningen av planeten faktiskt skulle påverka världens fattiga invånare minskar de tidsfristen till tio år.

Motverkar kampen mot fattigdom

”Ökad utsatthet för torka, fler kraftiga stormar, översvämningar och miljöstress hejdar redan nu de ansträngningar världens fattigaste gör för att skapa ett bättre liv för sig och sina barn" skriver man i rapporten som också slår fast att klimathotet gör det svårare att nå målen om halverad fattidom och hunger i världen till 2015.

– Just nu är det de fattiga människorna i Asiens översvämningsdrabbade floddeltan och i de torkdrabbade delarna av Afrika som får betala priset för våra utsläpp. Den rika världen har därför både historiskt och moraliskt ansvar att hjälpa utsatta människor och länder att förbereda sig, säger Olav Kjørven, assisterande generalsekreterare i FN och chef för UNDP:s policyavdelning i New York som var den som presenterade rapporten i Stockholm.

Större klyftor mellan länder

Rapporten ger en ordentlig känga till västvärlden, som till allra största delen är ansvarig för den globala uppvärmningen. I London och i Holland kommer tekniska system att skydda invånarna mot översvämningar. På Afrikas horn kommer skördar slås ut och folket svälta. Orättvisorna kommer att bli större inom och mellan länder, klyftan mellan rika och fattiga kommer öka ännu mer.

80 lägre utsläpp 2050

För att världens fattiga nu ska klara klimatförändringarna bättre efterlyser UNDP nu större solidaritet från västvärlden. Rapporten kommer därför med ett antal förslag om vad som behöver göras.

Utveckla ett ramverk för att undvika farliga klimatförändringar som bygger på Koyotoprotokollet – med bland annat ännu högre krav på minskade utsläpp av växthusgaser (80 % mindre år 2050) och en maxnivå av koldioxid i atmosfären.

Inför en politik för hållbara koldioxidbudgetar – där man bland annat sätter pris på koldioxid genom skatter som sedan kan användas till att underlätta för förnyelsebar energi och där man utvecklar handeln med utsläppsrätter.

Förbättra möjligheterna till internationellt samarbete – bland annat genom att ge fattiga tillgång till bättre teknik, stödja utvecklingsländernas reformer av energisektorn och skapa möjligheter att bättre vårda regnskogarna.

Prioritera klimatanpassningar i arbetet mot fattigdom och de avtal som kommer efter Koyotoprotokollet – bland annat genom investeringar i skyddsnät, hälsovård och utbildning. Minst 86 miljarder dollar bör avsättas fram till 2016 i nya anslag till klimatanpassningar, skriver UNDP.

UNDP hoppas nu att den här rapporten kan slå an tonen på toppmötet på Bali om en vecka, där världens ledare ska följa upp hur arbetet med att leva upp till Koyotoprotokollet går.

– Balimötet kan bli en startpunkt för att utveckla ett effektivt regelverk kring klimatpåverkan där de mest sårbara också ges en chans, säger Olav Kjørven.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln