”Det finns hopp om en bra slutprodukt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-13

Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen hoppas att Kina ska överraska på Bali

Kina kan oväntat komma att överraska under klimattoppmötet på Bali.

Det säger Svante Axelsson från Svenska naturskyddsföreningen.

– Då kommer USA att hamna i skamvrån, säger han till aftonbladet.se.

Rapporterna från Bali är negativa. USA strävar emot och vill inte fastställa några mål för hur mycket de rika länderna ska minska sina utsläpp med.

– Jag är oroad över hur det hela framskrider. Om vi inte enas om en formulering för framtiden så kommer hela korthuset att rasa, sa FN:s klimatchef Yvo de Boer i ett uttalande enligt AP.

Men i surret bland deltagarna från 190 länder finns hoppfulla tongångar att snappa upp. I alla fall enligt Svenska naturskyddsföreningens ordförande Svante Axelsson, på plats på Bali.

USA i skamvrån

– Det ryktas om att Kina kommer att gå ut och överraska genom att lova något bindande för egen del. Därmed skulle USA hamna lite i skamvrån, eftersom USA säger att man inte gör något om inte Kina gör något, säger Axelsson till aftonbladet.se.

– Kineserna har varit oväntat tuffa.

Mötet på Bali är bara en deletapp på väg mot ett slutgiltigt avtal som ska ersätta Kyotoprotokollet efter ett möte i Köpenhamn 2009. Till dess ska världens länder ha enats om gemensamma mål för att minska koldioxidutsläppen och stoppa en fortsatt uppvärmning av jorden.

Knäckfrågorna är många.

EU och många av världens fattiga länder vill att industriländerna ska minska sina utsläpp med mellan 25 och 40 procent fram till 2020. Bland andra USA är emot fastslagna gränser och vill att utsläppsminskningar ska bygga på frivillighet.

Världens utvecklingsländer vill ha pengar från de rika länderna för att ställa om sina samhällen för att kunna minska utsläppen. Frågan är svårlöst och blir det ett nej hotar länder som Kina och Indien att svara med att säga nej till fasta mål.

Risk för urvattnat resultat

– Det kan påverka det som är viktigast med mötet: en klar vägplan fram till Köpenhamn 2009. Då kan resultatet från det här mötet bli urvattnat och ganska meningslöst, säger Svante Axelsson.

I dag talade Sveriges miljöminister Andreas Carlgren inför deltagarna på Bali. Han betonade de rika ländernas ansvar att visa ledarskap i frågan. Dessutom hävdade han, med Sverige som exempel, att det faktiskt är både lönsamt och ganska enkelt att ställa om till ett mer hållbart samhälle.

Svante Axelsson hoppas att den starka opinionen och påtryckare som nobelpristagaren Al Gore trots allt motstånd ska göra Balimötet till en framgång.

– Det finns hopp om en bra slutprodukt. Många delegater kommer inte att kunna återvända hem med ett misslyckande inför den starka hemmaopinionen.

Följ ämnen i artikeln