Utbrottet av skräcksjukdomen värsta någonsin

Uppdaterad 2014-08-01 | Publicerad 2014-07-31

Ebolaviruset sprider sig i Västafrika.

Sierra Leone har infört undantagstillstånd - och säkerhetsstyrkor går från dörr till dörr för att hitta smittade personer.

Samtidigt varnar myndigheterna i Liberia för en global epidemi.

Ebolautbrottet i Västafrika är det värsta någonsin. Hittills har viruset skördat fler än 700 offer och smittat över 1000 personer.

I Sierra Leone har myndigheterna infört ett nationellt undantagstillstånd för att lokalisera smittade personer. Många familjer väljer att vårda sina sjuka hemma och säkerhetsstyrkor går nu från dörr till dörr för att hitta smittade personer, uppger AP. Landets president Ernest Bai Koroma meddelar att Ebolasmittade kommer att sättas i karantän och att polis och militär mobiliserats för att hindra människor från att ta sig in i drabbade områden.

Ett fotbollslag i Sierra Leone har hindrats från att stiga ombord på ett flygplan inför en match på Seychellerna av rädsla för att viruset ska spridas. Samtidigt varnar Liberias biträdande hälsominister Tolbert Nyenswah för att sjukdomen kan komma att spridas långt utanför Afrika.

– Om viruset inte stoppas kommer det att bli en global epidemi, säger Nyenswah till CBS News.

USA varnar för resor

Men redan nu reagerar världen.

Folkhälsomyndigheten i Storbritannien har bett landets läkare att vara uppmärksamma för patienter med symptom och regeringens kriskommitté har under veckan hållit krismöte där de diskuterat hur det nya hotet ska tacklas, skriver Sky News.

Samtidigt varnar USA sin befolkning från att resa till Västafrika, skriver AP.

Varningen gäller Guinea, Sierra Leone and Liberia.

Enligt Svenska Dagbladet kommer Läkare utan gränser att skicka två svenska läkare till Sierra Leone för att vårda drabbade människor i landet.

Tar över cellerna

Ebola räknas som en av de infektionssjudomar som har högst dödlighet. I det här utbrottet dör ungefär 60 procent av de som blir smittade, men i tidigare utbrott har siffran varit så hög som 90 procent.

– Tiden från att du blir smittad tills du blir sjuk rör sig om ett par dagar till några veckor. Men när du väl insjuknar går det väldigt fort, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det första som händer är att den smittade personen får väldig hög feber. Då har viruset tagit sig in i kroppen och angripit cellerna.

– Ebola ställer om kroppens funktioner och får cellerna att producera fler viruspartiklar tills cellerna till slut dör.

Plågsam död

Vid det laget har personen som är smittad oftast börjat blöda kraftigt från slemhinnor, och blod finns i både avföring och i urinen. Även röda utslag har börjat spridas på kroppen. Viruset fortsätter att ta över alla kroppens celler och slår ut organ efter organ samtidigt som personen fortsätter blöda. Till slut orkar inte hjärtat längre.

– Oftast dör personen på grund av att de förlorar så mycket blod att hjärtat inte orkar förse kroppen med syre, säger Anders Tegnell.

– Det är en plågsam död som påverkar kroppen väldigt mycket och som framkallar ångest.

Smittar genom blod och kroppsvätskor

Ebola smittar på främst två sätt. Antingen i sjukvården när personal och andra patienter kommer i kontakt med de sjuka. Eller i hemmet när anhöriga tar hand om de som är infekterade. Smittan sprids via blod eller kroppsvätskor.

– Om du till exempel har ett sår på armen och får saliv eller blod i det. Det räcker inte med att du får något på bar hud, du måste ha ett sår så att viruset kan ta sig in, säger Anders Tegnell.

Enligt honom är det därför väldigt svårt för viruset att sprida sig på tunnelbanor eller flygplan.

Dör – eller blir frisk

I dag finns det inget botemedel för Ebola. Det som läkarna gör är att se till att patienterna kan andas ordentligt och tillsätter vätska och nytt blod. Sedan får kroppen själv börja producera antikroppar som motar bort viruset.

– Antingen dör personen efter en vecka. Eller så blir man successivt bättre efter det.

Personer som har Ebola smittar inte förrän de har insjuknat i den djupa febern. Om en person som nyss rest i Västafrika skulle komma till Europa och visa upp symptomen för Ebola finns ett strängt protokoll för vad som ska göras.

– Personen skickas till en specialklinik där denne isoleras och läkarna som tar hand om patienten har på sig de skyddskläder som behövs, säger Anders Tegnell.