Amnesty: fler måste hjälpa flyktingarna

Publicerad 2014-12-05

De som flyr krigets Syrien får inte tillräckligt med hjälp av världens länder och ledare.

Det kan få katastrofala konsekvenser, skriver Amnesty International i rapporten ”Lämnade ute i kylan”.

Amnesty International riktar skarp kritik mot världens ledare i rapporten. De skriver att det är framförallt fem länder som axlar det stora ansvar när det gäller att ta hand om flyktingar från det krigsdrabbade Syrien.

Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten har tillsammans tagit emot 3,8 miljoner flyktingar – eller 95 procent av de som sammanlagt flytt Syrien

Människorna som är på flykt i länderna lever ofta under extremt svåra förhållanden.

Flera av länderna som gränser till Syrien har nu stängt sina gränser, vilket gjort det svårare för personer att lämna landet, skriver Amnesty i rapporten som presenteras på FN:s givarkonferens i Genève nästa vecka.

”Måste ta större ansvar”

Länderna inom EU har tillsammans tagit emot 150 000 flyktingar, vilket är ungefär samma antal som de som flydde till Turkiet från syriska Kobane – under en veckas tid.

I EU har Sverige och Tyskland tagit emot flest asylansökningar från syriska flyktingar. Knappt 100 000 tillsammans. De övriga 26 länder i EU har tillsammans tagit emot 53 605 asylsökande.

Stora länder, som Kina och Ryssland, har inte tagit emot en enda syrisk flykting. Flera gulfstaterna har heller inte tagit emot några flyktingar.

– Gulfländerna har ju liksom både religion och språket, och har dessutom en ekonomi som gör att de borde kunna ta emot många många fler. Men sedan måste världen dela på det här ansvaret. EU-länderna måste ta ett mycket, mycket större ansvar än vad man gjort i dag, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty, till Sveriges Radio.

Läs Amnestys rapport här (PDF)

Följ ämnen i artikeln