Skotten i Göteborg: ”Folk blir som vildar”

Publicerad 2014-12-12

"Marco" om livet som yrkeskriminell

Över 100 skjutningar har skett i Göteborg sedan 2013. P1 Dokumentär har träffat "Marco", dömd för att ha skjutit en människa efter en förolämpning.

– Sen åkte jag och träffade honom och… jag sköt honom, så berättar den anonyma ”Marco” om när han blev en i statistiken kring våldsvågen i Göteborg. 

Han sköt på öppen plats, utan maskering, när det var ljust ute. Han ville att det skulle vara tydligt, berättar han i P1 Dokumentär som sänds nu på söndag. Bakgrunden var en förolämpning, men det spelade ingen roll.

– Det finns inga bagateller, allt räknas.

”Folk blir som vildar”

"Marco" dömdes för grov misshandel, senast förra året var han åter i rätten för vapenbrott.

Enligt Marco handlar #SkotteniGBG inte om gäng, istället menar han att det handlar om enskilda individer.

– Det är olika kriminella personer som samarbetar med varandra. De samarbetar affärsmässigt men även med muskler och information. Du är inte bunden till någon speciell organisation så folk blir som vildar, säger han.

Var och en för sin egen sak

"Marco" berättar vidare i dokumentären hur gängmedlemmarna i Göteborg tröttnat på att inte få hela förtjänsten av de brott de begår – och därför har gängen splittrats, berättar Marco. Numera handlar det, enligt honom, om ”lösa grupperingar och frilansare”.

Tror inte på längre fängelsestraff

Samhällsinsatser har inte hjälpt honom, snarare stjälpt. Lösningen tror han inte är längre fängelsestraff, istället tror han på ”mer möjligheter för unga”.