Sjöstedt har tatuerat sig

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-07-07

Här gör V-ledaren Jonas Sjöstedt sin första tatuering.

Och det är förstås ett politiskt utspel - för samtycke och mot sexuellt våld.

– Det känns bra, det är en enormt viktig sak, och ett löfte, skriver V-ledaren på twitter.

Tidigare under måndagen fick Jonas Sjöstedt "Fatta" intatuerat ovanför sin högra ankel på en tatueringsstudio i Umeå, skriver Västerbottens Folkblad. Fatta är namnet på en rörelse mot sexuellt våld och för samtycke som sjösattes förra året. Initiativtagaren är Umeåbon Ida Östensson. Fatta kom till som en reaktion mot en del omtalade sexdomar där den misstänkte våldtäktsmannen inte kunde fällas.

– Jag tycker att det här är superstort. Det måste vara världshistoriskt att en partiledare tatuerar in en folkrörelses logga, säger hon till Aftonbladet.

Kommenterar på twitter

Jonas Sjöstedt gick inte att nå för en kommentar på måndagskvällen. På twitter skriver han dock att det är "en enormt viktig sak".

I samband med en intervju med tidningen Västerbottens Folkblad sa Sjösted att han skulle tatuera in loggan om han fick frågan från Ida Östensson.

– Det känns inte som att han gjorde det som en pr-grej, utan att det verkligen betydde mycket för honom. Jag tänker inte fråga några andra partiledare, men de är välkomna att göra det om de vill.

Sjöstedts besök i tatueringsstudion är förstås bra för Fatta-kampanjen.

– En utredning om samtycke ska skrivas in i lagen är i gång. Alla sådan ställningstaganden gynnar frågan, säger Ida Östensson.

Följ ämnen i artikeln