Familjen vädjar: Vad har hänt Marcus?

Publicerad 2014-12-22

”De säger att han kommer ligga nedsövd i två veckor”

Marcus, 27, riskerar svåra hjärnskador efter en misstänkt misshandel i centrala Märsta i helgen.

Nu ber familj och polis allmänheten om tips.

– Vi har väldigt knapphändiga uppgifter och är tacksamma över vittnesuppgifter, säger Kåre Wegersjö på Norrortspolisen.

Klockan 04.45 i söndags ringer telefonen hemma hos Marianne och Stefan Falk. Sjukvårdspersonal i telefonen säger att deras son Marcus Falk ligger i ambulansen på väg till Karolinska efter att ha fallit mot marken efter ett förmodat slag mot huvudet.

– Vi vet bara att det fortfarande inte är bra och idag ska han ned på operation igen. Han har fått flera hjärnblödningar som gör att de måste operera igen, säger Marcus mamma Marianne Falk.

Familjen vet inte om Marcus fått hjärnskador för livet.

Polisen vill få in tips

Norrortspolisen bekräftar att en anmälan om misshandel är gjord och att en förundersökning är inledd. Polisen har ingen misstänkt än så länge och är därför ytterst angelägna om att få in tips om händelsen utanför Harrys krog i Märsta i söndags morse vid 04-tiden. Någon typ av bråk har uppstått på parkeringen utanför krogen. Ett vittne säger enligt uppgifter till Aftonbladet att ett gäng på 10-15 personer närmat sig Marcus och att slaget kommit kort därefter. Ett vittne stannar sedan med Markus tills ambulans kommer.

– Offret har fått ett slag i ansiktet och fallit till marken, säger Fredrik Ladenstedt, stationsbefäl på Norrortspolisen.

”Den snällaste i världen”

– Det här är en kille som är så lugn och fin, han är inte ”en sån kille”. Han är så omtyckt av alla, ingen som går runt och provocerar. Istället är han den som går undan, därför är det här så chockartat. Han är den snällaste i världen, och så råkar han ut för något sådant här, säger mamma Marianne.

Marcus pappa orkar inte prata men är liksom övriga familjen angelägna om att nå personer som kan tänkas veta mer om eventuella gärningsmän.

Ligger nedsövd

Marcus Falk ligger sedan i söndags nedsövd på Karolinska och ska så vara i uppåt två veckor framöver.

– Igår tittade han upp och såg sig omkring. Sedan somnade han om. Han har gjort några rörelser med armarna och sedan somnat om. Han behöver den här vilan, säger mamma Marianne.

Hans syster Therese berättar att Marcus försökt ta av sig sladdarna som sitter fästa på handen.

– Det är fruktansvärt jobbigt. Man orkar ingenting, hela dagarna går och man bara gråter. Det har förstört allting, julefriden... Det är ett vakuum. Att sen åka och se Marcus.... Det här är det värsta som kan hända en förälder, säger mamma Marianne.

Hon och familjen till Markus är tydliga med att de vill prata med Aftonbladet, de hoppas att det kan leda till fler vittnesuppgifter och att en eller flera skyldiga gärningsmän kan gripas.

– Vi får gå in och sitta där med honom hur ofta vi vill. Han är ytligt sövd och de säger att han kan höra vad vi säger. Vi har kunnat sitta där och hålla honom i handen men han hålls sövd eftersom hans hjärna inte ska behöva ta in några aktiviteter, säger Marianne.

”Det är så märkligt”

Marcus flickvän Johanna är den som senast pratade med honom. Det var vid midnatt på lördagsnatten och Marcus var ute och gick med parets två hundar, en rottweiler och en bichon frisé.

– Efter det skulle han gå hem och kolla på en till film.

I nuläget vet ingen vad som hände efter tolvslaget och runt 4-tiden på söndagsmorgonen, då Marcus påträffades nedslagen.

– Det är så märkligt, han skulle egentligen ha jobbat den lördagen men stannade hemma för att han fick ett migränanfall. Han är ju en nattmänniska och rökare, så det är ju om han känt för att gå och köpa cigaretter, men han sa inget om att han skulle gå ut, säger flickvännen Johanna.

Personer som har uppgifter om fallet, uppmanas att ta kontakt med polisen på 114 14.