Nu får pensionärerna dricka vin – och mer därtill

Uppdaterad 2018-04-13 | Publicerad 2018-04-12

Nu får 85-åriga Eivor och övriga av Uppsalas pensionärer dricka vin igen under dansträffarna.

Efter att 85-åriga Eivor uppmärksammade att Uppsalas pensionärer förvägrades ett glas vin till dansen backar kommunen, skriver Upsala Nya Tidning.

– Man ska kunna ta sig ett glas vin till danskvällen, punkt, säger Erik Pelling (S), ordförande i pensionärsrådet, till Aftonbladet.

Många upprördes tillsammans med Eivor Karlsson, 85, över beslutet att pensionärerna inte längre fick köpa vin till dansträffen i Uppsala.

Att Eivor röt i från skulle visade sig ha verkan. Pensionärsrådets ordförande tycker att beslutet, som fattades på tjänstemannanivå, var olyckligt, och ska nu se till att det rivs upp. Något även Upsala Nya Tidning uppmärksammat.

– Vårt budskap är väldigt tydligt: det här ska inte förbjudas, det här ska tvärt emot uppmuntras. Man ska kunna få ta sig ett glas vin till danskvällen, punkt, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

Han öppnar nu upp för både nubbe och vin, i fler av pensionärernas sammanhang.

– Om det handlar om en nubbe till sillen på midsommar eller Valborg, det är upp till fantasin på varje äldreboende. Jag tror helt enkelt att det är hälsobefrämjande, säger Erik Pelling (S) och förklarar:

– Ensamheten är ett av våra största samhällsproblem och det slår som allra hårdast mot de äldre. Då behöver man sociala sammanhang där man träffar andra människor för att må bra, och om det kan underlättas av att man kan ta ett glas vin till maten så är det klart att vi ska uppmuntra det.

Kommunalrådet menar att samhället redan har lagar, regler och institutioner som ska förebygga och hantera eventuella alkoholproblem hos befolkningen. Han tycker inte att det behövs ytterligare sådana när man passerat pensionsåldern.

Enligt Erik Pelling kan alkohol under ansvarsfulla förhållanden bland pensionärerna rent av kan innebära ekonomiska vinster för kommunen.

– Alla insatser som vi kan hitta på för att minska ensamheten är bra för människors hälsa och rent krasst så sparar det förstås pengar. Ju längre människor kan må bra psykiskt ju mindre behov av vård och omsorg har man ju, säger Erik Pelling (S), ordförande i pensionärsrådet i Uppsala kommun.

Följ ämnen i artikeln